Finans kulisleri hareketlendi. Konuşulanlara göre Sberbank’ın ardından Rusya’nın ikinci büyük bankası VTB de Türkiye’de banka satın almak için harekete geçti. Geçen ay Türkiye’ye gelen VTB yöneticileri bir danışmanlık firmasıyla biraraya geldi. Türk bankacılık sektörü hakkında kapsamlı bilgi aldı. Rusların orta-küçük ölçekli bankalardan birisini satın alabilecekleri düşünülüyor.
Rus VTB’nin çok ilginç bir özelliği var. Çok değil, bundan sadece 2 sene önce, dönemin Başbakan Yardımcısı Igor Sechin, hisselerinin bir bölümü halk arz edilen bankaya Türk yatırımcılarını davet etmiş ve “VTB hisseleri kısa süre içinde satılacak. Eğer Türkler VTB ile ilgilenirse büyük mutluluk duyarız” demişti. Ancak Türk yatırımcıların ilgi göstermediği halka arzla gücüne güç katan Rus bankasının yurtdışına olan ilgisi o günden bu yana sürekli arttı.
Bir başka ilginç gelişme de Nisan ayında yaşandı. Rus bankasının yatırım bankacılığı birimi VTB Capital, tarihinde ilk kez Türk lirası cinsinden bono ihraç ederek dikkatleri üzerine çekmişti. 300 milyon liralık ve üç yıl vadeli bonoya yatırımcıların gösterdikleri ilgi ise Rusların ne kadar doğru bir hamle yaptığının da göstergesiydi adeta.
Kurumsal, yatırım ve bireysel bankacılık alanında hizmet veren VTB, İngiltere’den Çin’e uzanan çok geniş bir coğrafyada bankacılık yapan dev bir finansal holding. Çoğunluk hisseleri Rus devletinin elinde (%75) olan VTB, Rusya’nın uluslararası piyasalardaki en büyük oyuncusu konumunda. Moskova’nın yakın ilişki içinde bulunduğu Beyaz Rusya, Ukrayna, Ermenistan, Kazakistan, Azerbaycan ve Gürcistan’da bankaları bulunan VTB, Avrupa’da da İngiltere, Almanya, Fransa, Avusturya ile Sırbistan’da da oldukça aktif. Ayrıca bankanın Çin ve Hindistan’da 4 şubesi olduğunu da ilave edelim. 2011 sonu itibarıyla 200 milyar dolarlık aktif büyüklüğe sahip olan grubun özkaynak büyüklüğü ise 18 milyar seviyesinde. 31 Aralık itibarıyla dünya genelinde 67 bin 912 personeli bulunan VTB’nin toplam 15 ülkede banka, şube ve temsilciliği bulunuyor. Ufuk Şanlı / Vatan