Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsa Coşkun, Afet Sigortaları Kanunu'nun yasalaşmasının sigorta sektörü açısından olumlu bir aşama olduğunu belirterek, ''Bu düzenleme ile kontrol mekanizmaları güçlendirilecek'' dedi.
Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği'nin (TSRŞB) üyesi olduğu Sigortacılık Bilinçlendirme ve Tanıtım Strateji Komisyonu ile İktisadi Araştırmalar Vakfı, ''Dünyada ve Türkiye'de zorunlu sigortalar, Türkiye Uygulamaları, Sorunlar ve Çözüm Önerileri'' başlıklı seminer düzenledi.
Seminerin açılışında konuşan Coşkun, sigorta sisteminin, tasarrufları bir araya getirerek ekonomiye katkıda bulunduğuna dikkati çekti.
Avrupa ülkelerinde zorunlu sigortaları çeşidi ve prim miktarının çok yüksek olduğunu belirten Coşkun, taşıma, yangın gibi zorunlu sigorta alanları bulunduğunu bildirdi.
Coşkun, 2010 yılında Türkiye'nin, kişi başına toplam sigorta prim üretiminde 121,6 dolar ile 88 ülke arasında 66'ncı sırada yer aldığını belirterek, şunları kaydetti:
''Hayat dışı sigorta prim üretiminde kişi başına düşen prim miktarı 102,7 dolar iken, hayat sigortası prim üretiminde kişi başına düşen prim 18,9 dolar. Bunu GSMH ile karşılaştırdığımızda Türkiye yüzde 1,3 yani 88 ülke arasında 77'nci sırada. Bu veriler Türkiye'de sigortacılık sektörünün bütün olarak potansiyelin çok altında olduğunu açıkça ortaya koymakta.''
Zorunlu trafik sigortası kapsamındaki 15 milyon araçtan 13 milyonunun trafik sigortası bulunduğuna dikkati çeken Coşkun, zorunlu deprem sigortasının da yeterli düzeyde olmadığını ve tüm konutların sadece yüzde 25'inin poliçelendirildiğini bildirdi.
Coşkun, Afet Sigortaları Kanunu'nun yasalaşmasının olumlu bir aşama olduğuna dikkati çekerek, bu düzenleme ile kontrol mekanizmalarının güçlendirileceğini söyledi.
Sigorta olgusunun tabana yayılması gerektiğinin altını çizen Coşkun, bunun da sigorta şirketlerine olan güveni artırarak ve sektörün kendisini tanıtabilmesiyle gerçekleşebileceğini söyledi.
-Sigorta sektöründe 2023 hedefi-
TSRŞB Başkanı Mustafa Su da Türkiye'de sigortacılığın 9 milyar dolar prim ürettiğini ifade ederek, kişi başı prim üretiminin 130 dolar civarında olduğunu, dünya ortalamasının ise 600 dolar düzeyinde gerçekleştiğini kaydetti.
Birliğin 2023 yılı vizyonunu kamuoyuyla paylaştıklarını hatırlatan Su, her şey bugünkü normal seyrinde giderse mevzuatta ileriye dönük besledikleri ümitler gerçekleşirse ve gündeme gelmeyen bazı konular önümüzdeki dönemde işlerlik kazanırsa, 2023 yılında sigortacılıkta dünyada 16. sırayı almayı hedeflediklerini söyledi.
Su, Afet Sigortaları Yasası'nda DASK ile ilgili müeyyidelerin yeni kurallara bağlanmasının sevindirici olduğunu belirterek, sigortacıların görüşleri alınmadan yapılan sigorta düzenlemelerinin ise çok yararlı olmadığını ifade etti.
-''Sigorta denetçileri''-
Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç ise kontrol mekanizmaları konusunda bilgi verdi. Zorunlu trafik sigortasında hangi aracın sigortalı olup olmadığının elektronik ortamda takip edilebildiğini ancak bazı alanların boş kaldığını ifade eden Genç, bunların da zorunlu trafik sigortasının dışında kalan zorunlu sigortalar olduğunu söyledi. Benzin istasyonlarından örnek veren Genç, şunları kaydetti:
''Mesela Benzin istasyonları hakikaten kendileri için devletin zorunlu tuttuğu tutarda yeterli teminatı alıyorlar mı, almıyorlar mı- Bunları bilmiyoruz. Kaç tane benzin istasyonu var ve bunların kaçı zorunlu sigortalarını yaptırıyor- Gölgede kalmış, fazla ilgi çekmeyen alanın denetlenmesi veya bu alana bir projektör tutulması gerekiyordu onun için bu toplantı düzenlendi. Bir takım yollar bulunacak. En başta elektronik ortamda mutlaka bunu yapmak istiyoruz. Beyin fırtınası yapacak olursak, piyasaya belediye zabıtalarına benzer şekilde sigorta denetçileri de alınabilir.''