Birleşik Arap Emirlikleri’nin devlet fonları Abu Dhabi Investment Authority ve Mubadala, Halkbank için nabız yokluyor. Abu Dhabi Investment, Mubadala için yarıştan çekilirken Körfez fonunun Halkbank’ın blok satışı için 10 milyar doları gözden çıkardığı belirtiliyor.
Birleşik Arap Emirlikleri’nin devlet fonları Abu Dhabi Investment Authority ve Mubadala, kamu devi Halkbank’ı satın almak için Ankara’da nabız yokluyor. 627 milyar dolar büyüklüğe sahip Abu Dhabi Investment Authority kısa süren temasların ardından yarıştan kardeş kuruluşu Mubadala lehine çekildi. 50 milyar dolarlık aktif büyüklüğe sahip olan Mubadala’nın üst düzey yöneticilerinin son 6 ay içinde birçok defa İstanbul ve Ankara’ya geldiği belirtiliyor. Bankacılık kaynakları Arap fonun, Halkbank için 10 milyar doları gözden çıkarabileceği görüşünde. Hisselerinin yüzde 25’i İMKB’de işlem gören Halkbank’ın piyasa değeri 8.5 milyar dolar seviyesinde.
Küresel ekonomik krize rağmen sergiledikleri yüksek performans ile dünya devlerini bile hayrete düşüren Türk bankalarına yabancı ilgisi sürüyor. Dexia Grubu’nun satışa çıkardığı Denizbank ile Katarlı NBQ ve Rus Sberbank ilgilenirken, sektördeki bir başka bankaya Körfez’den talipli çıktı. Abu Dhabi devlet fonu Mubadala’nın Halkbank’ın blok satışı için Ankara ve İstanbul’da temaslarda bulunduğu öğrenildi. 48 milyar dolarlık aktif büyüklüğe sahip olan Arap fonun uzun zamandır Türk bankacılık sektörünü yakından izlediğini aktaran kaynaklar, “Halkbank’ın yüzde 75’i Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) elinde bulunuyor. Arap yatırımcılar blok satış yapılması konusunda son derece istekli. Bu konuda son kararı Ankara verecek” değerlendirmesinde bulundu.
İflastan zirveye yürüdü
Ak Parti tarafından açıklanan özelleştirme takvim içinde ‘Halk Bankası’ yer almıyor. Ancak ÖİB, Halk Bankası’nın özelleştirilmesiyle ilgili özelleştirme konusunda danışmanlık hizmeti almak için yeniden ihale açtığını bildirince gözler yeniden kamu devine çevrildi.
Büyük ekonomik krizin patlak verdiği 2001’de 12 milyar liraya ulaşan Halkbank, iyi yönetim ve ekonomideki iyileşme sayesinde kısa zamanda ayağa kalkmayı başardı. 2003’ten itibaren süreçte köklü bir değişim ve yeniden yapılanma süreci içine giren Halkbank’ta bu değişim kısa zamanda bilançoya da yansıdı. Dönemin Genel Müdürü Hüseyin Aydın ve ekip arkadaşları bankanın 2003 sonunda 19.3 milyar lira olan toplam aktiflerini halka arzın gerçekleştiği 2007’ye kadar 40.2 milyar liraya çıkartırken, bankanın kârı da 486 milyon liradan 1.1 milyar liraya yükseldi. Hızlı büyüme yabancı yatırımcıların da dikkatini çekti. Bankanın hisseleri 2007’de halka arz edildiğinde yatırımcılardan büyük ilgi gördü. Halkbank’ın halka arz edilen yüzde 25’i için 12.9 milyar dolarlık talep gelirken, hisselerin satışından bankanın kasasına 1.8 milyar dolar girdi. 2011 sonu itibarıyla 91.1 milyar lira aktif büyüklüğe erişen Halkbank, bankacılık sektörünün 6’ncı büyük oyuncusu konumunda.
Türk bankalarında ‘Arap Baharı’
Türk bankacılık sektörüne Körfez sermayesinin ilgisi son yıllarda ciddi anlamda arttı. Kuveyt’in ikinci büyük bankası National Bank Of Kuwait (NBK) 2007’de Turkish Bank’ın yüzde 40’ını satın alarak ülkeye adım attı. Hemen ardından Ülker ve Boydak Grubu’nun ortak yönetimindeki Türkiye Finans Katılım Bankası’nın çoğunluk hisselerini 1 milyar 80 milyon dolara satın aldı. Lübnan’ın en büyük bankası olan Bank Audi, 14 yıl aradan sonra Türkiye’de sıfırdan bankacılık lisansı alan ilk banka oldu. Arap Baharı’nın son halkası ise Kuveytli Burgan Bank oldu. Geçtiğimiz ay Eurobank Tekfen Bank’ı satın alan Kuveytliler, Türkiye’de ticari bankacılık alanında büyümeyi hedefliyor.
UFUK ŞANLI - VATAN