Euro krizi nedeniyle Avrupa'da emeklilerin, fiyatların nispeten düşük olması sebebiyle gittikçe daha yoğun bir şekilde Türkiye'ye yerleştiğini yazan Alman "Die Welt" gazetesi, Türkiye'de 40 bin Euro'dan başlayan fiyatlarla ev alınabildiğini dile getirdi.
Alman "Die Welt" gazetesi, Euro krizi nedeniyle Avrupa'da emeklilerin, fiyatların nispeten düşük olması sebebiyle gittikçe daha yoğun bir şekilde Türkiye'ye yerleştiğini yazdı. "Euro krizi, emeklileri Türkiye'ye yönlendiriyor" başlığıyla gazetede yayımlanan haberde, gayrimenkullerin ve günlük yaşam giderlerinin Avrupa ülkelerine göre daha ucuz olması sebebiyle birçok emekli yabancının ikinci evini Türkiye'de aldığı belirtildi. Türkiye'de 40 bin Euro'dan başlayan fiyatlarla ev alınabildiği, yüzme havuzlu müstakil evlerin fiyatının bile 'sadece' 130 bin Euro olduğu ifade edilen haberde, fiyatların sonbahardan itibaren artmasının beklendiği kaydedildi. Haberde, Türkiye'de emlakçılık yapan Hans-Rainer Lindner adlı Alman'ın, "Ayda sadece 700 Euro'yla bir Alman çift Türkiye'de rahatça yaşar." sözlerine yer verildi. Almanya'nın yanı sıra Avrupa'dan İngiltere, Hollanda ve Avusturya'dan da çok sayıda emekli insanın Türkiye'ye yerleştiğine işaret edilen haberde, İngiltere'deki birçok bankanın, yazlık emlak için verdiği kredileri azaltma kararı almasından sonra birçok İngiliz'in 2009 ve 2010 yılında Türkiye'deki evini satmak zorunda kalması sebebiyle Antalya ve çevresindeki konutların fiyatlarının biraz düştüğü, ancak şimdi yeniden artmaya başladığı ifade edildi. Haberde ayrıca, konut ve arsa için ödenen vergilerin de Avrupa ülkelerine göre oldukça düşük olduğu kaydedildi.
AP: Yunanistan'ın Euro'dan çıkması büyük kötülüğün başlangıcı olur
İşlerin düzelmeye başladığına dair işaretlerin alındığı Avrupa'da Yunanistan'daki seçimlerin ardından yaşananlar her şeyi altüst ederken IMF, haziran ayında yapılması planlanan genel seçimlere kadar Yunanistan'da temaslarını askıya aldığını bildirdi. IMF Sözcüsü David Hawley, 17 Haziran seçimlerine kadar günlük işleri yürütmek üzere oluşturulacak geçici hükümetle çalışmak istemediklerini belirterek, seçimlerin ardından oluşturulacak hükümetle temasa geçmeyi beklediklerini vurguladı.
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise Avrupa'nın, Yunanistan'ı esaret altına almak istemediğini, yardımcı olmak istediğini söyledi. Atina'da Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile görüşen Schulz, yaptığı açıklamada Yunanistan'ın Euro kuşağından çıkmasının, "kötülüğün sonu değil, daha büyük bir kötülüğün başlangıcı olacağına" inandığını belirtti. Schulz, gazetecilerin "Yunan ekonomisinin birkaç gün içerisinde batma ihtimali bulunup bulunmadığına" ilişkin bir sorusu üzerine de "böyle bir ihtimal durumunda Avrupalıların milyarlarca Euro ile yardıma koşacaklarını" söyledi. Avrupa Komisyonu'nun ticaretten sorumlu üyesi Karel De Gucht'un, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılması halindeki acil durum senaryoları üzerinde çalıştıklarını söylediği bildirildi. De Gucht Belçika'nın De Standaard gazetesinde yer alan söyleşisinde, "Bundan 1,5 yıl önce bir domino etkisi tehlikesinden söz edilebilirdi. Ancak bugün hem ECB hem de Avrupa Komisyonu'nda acil durum senaryolarını inceleyen servisler var." dedi. Açıklamayla birlikte bir AB yetkilisi ilk defa Yunanistan'ın Euro'dan ayrılması ihtimaline karşı hazırlık yapılmasının değerlendirildiğini resmi olarak ifade etmiş oldu. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ise Euro Bölgesi'ne karşı piyasalarda görülen güven krizinin yatışmasının bir iki yıl sürebileceğini söyledi.