Yazdır

Bürokraside atama düğümü

Tarih: 17 Mayıs 2012 - 14:16

Ankara’nın gündemini uzun süredir meşgul eden, bürokrasinin zirvelerine yapılacak atamalarda sona yaklaşılırken kulisler de hızlanmaya başladı

TMSF ve BDDK başkanlarının yeniden atanmalarına imkan sağlayan yasal düzenlemenin ardından atanacak isimlerin kısa bir süre içerisinde ilan edilmesi bekleniyor. Bu iki özerk kurumda atamaların gerçekleştirilmesi için yasal değişikliğe gitmek durumunda kalan hükümetin bu kez de Merkez Bankası atamasına yönelik değişiklik için düğmeye bastığı gelen haberler arasında.
Merkez Bankası’ndan İMKB Başkanlığı görevine atanan İbrahim Turhan’dan boşalan Başkan Yardımcılığı koltuğu için Ali Babacan’ın çok sayıda adayı değerlendirdiği ve süreci bizzat yönettiği biliniyordu. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın güçlü bir ekip kurma yönündeki hedefi ve yoğun kulisler bu sürecin Ocak ayından bugüne uzamasına neden olmuş görünüyor. Bu boş koltuk için belirsizlik sürerken atamanın mevzuat sorunları ve Merkez Bankası Kanunu'nda düşünülen değişiklikler nedeniyle uzadığı belirtiliyor.
Kulislerde konuşulanlara göre, Merkez Bankası atamasında tartışmalar ve kulisler hala bitmiş değil. Ali Babacan’ın tercihte sona yaklaştığı ve aday sayısının azaldığı gelen haberler arasında. Ancak, süreçte yasal bazı kriterlere takılan bu atamanın, ileride sorun teşkil etmemesi için Merkez Bankası Kanunu’nda değişiklik yapılmasının planlandığı ve atamanın bu değişikliği beklediği belirtilmekte.
Mukim Öztekin’in BDDK üyeliğine atanması sürecinde yaşan sorunları dikkate alan hükümetin yeni bir tartışma ve olumsuz gelişme ile karşılaşmamak adına tedbirli davrandığı söylenebilir. Bilindiği gibi, Mukim Öztekin BDDK üyeliğine atanmış; ancak, eski üye olan Servet Taşdelen'in mahkeme kararıyla geri dönmesi üzerine istifa etmek zorunda kalmıştı. Bu sorun, Öztekin'in TMSF'ye üye yapılmasıyla aşılmış; ancak süreçte yaşanan sorunlar sıkıntılı günleri beraberinde getirmişti. Merkez Bankası’nda benzer bir sorunla karşılaşmamak adına bu kez tedbirli davranan hükümetin mevzuattaki boşluğu gidereceği söylenmekte.
Bürokrasiye yakın bazı isimler, bu atamalardaki kişiye özel düzenlemeler veya mevzuat belirsizliklerine rağmen yapılacak görevlendirmelerin oldukça sorunlu olduğu konusunda hemfikir. Kişisel başvurular veya Meclis'ten gelecek bir soru önergesinin akabinde atamanın boşa çıkması kuvvetle muhtemel. Yeni sorunlardan çekinen hükümetin kararı ise kritik.
Kısacası önümüzdeki günlerde bürokraside taşlar yerinden oynarken atamalarda riskli adımların atılıp atılmayacağını zaman gösterecek. www.finansgundem.com

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/burokraside-atama-dugumu/349294