1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için işçi sendikaları hazırlıklarını tamamlarken, TÜSİAD da ‘1977 Taksim olaylarını hatırlatarak, benzer olayların yaşanmayacağı bir kutlama olmasını diledi. Taksim Meydanı’ndaki kutlamaları DİSK ile KESK organize edecek.
İŞÇİ sendikaları 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlamak için tüm hazırlıklarını tamamladı. Geçen yıl hükümetin ve muhalefetin ortak çabasıyla resmi tatil haline getirilen 1 Mayıs kutlamaları için patron cephesinden de pozitif açıklamalar geldi. Geçmişte yaşanan acıları da hatırlatan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, “1 Mayıs 1977’de yaşanan menfur olayın halen aydınlığa kavuşturulmamış olması vicdanları sızlatmaya devam etmektedir. Geçen yıl olduğu gibi, tüm faili meçhul cinayetlerin bir an önce aydınlatılması dileğimizi tekrarlıyoruz” dedi. Boyner, TÜSİAD Yönetim Kurulu adına tüm çalışanların 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladığını ifade ederek, şunları kaydetti:
Diyalog ve demokrasi
“Emeğe ve çalışan haklarına saygının ve sosyal diyaloğun gelişmesi, demokratik kültürümüzün de gelişmesine katkı sağlayacak. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, bu konuların öneminin bir kez daha güçlü şekilde kamuoyu gündemine gelmesine vesile olmaktadır. 1 Mayıs 1977’de yaşanan menfur olayın halen aydınlığa kavuşturulmamış olması vicdanları sızlatmaya devam etmektedir. Geçen yıl olduğu gibi, tüm faili meçhul cinayetlerin bir an önce aydınlatılması dileğimizi tekrarlıyoruz.”
TİSK: Birlikte büyütüyoruz
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Tuğrul Kudatgobilik de, işçi ve işverenlerin birlikte oluşturduğu karşılıklı özveri, diyalog ve işbirliği sayesinde ülkenin son yıllarda ekonomik ve sosyal kalkınma alanında önemli başarılar sağladığını bildirdi.
Taksim’de ne olacak
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü Türk-İş ile Türkiye Kamu-Sen Bursa Kent Meydanı’nda, Hak-İş ile Memur-Sen Ankara Tandoğan’da, DİSK ile KESK de İstanbul Taksim’de kutlayacak. Taksim’deki kutlamalara TMMOB ve TTB de katılacak. Kardeş Türküler ile Grup Yorum konser verecek. Taksim Meydanı, 1977’de yaşanan olayların ardından 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmıştı. 2010 yılında izin verilmesinden sonra kutlamalar, 2 yıl boyunca Türk-İş, Türkiye Kamu-Sen, DİSK, Memur-Sen, Hak-İş ve KESK’in yanı sıra sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin katılımıyla Taksim’de ortak yapılmıştı. Bu yıl, işçi ve memur sendikaları konfederasyonlarının genel başkanları, ortak kutlama yönünde prensip kararı almıştı. Ancak daha sonra konfederasyonlar arasında fikir ayrılığı yaşanmış ve Taksim’de ortak kutlama yapılmasından vazgeçilmişti.
DİSK: 1977 suçlularının peşini bırakmayacağız
DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, 1 Mayıs’ın tatil olarak ilan edildiğini, bu kazanımın sağlanmasında tüm emeği geçen kurumları saygıyla selamladıklarını belirtti. Serdaroğlu, 1 Mayıs 1977’de hayatını kaybedenleri andıklarını, 12 Eylül askeri darbesine giden yolda en büyük dönemeç olan 1 Mayıs 1977 katliamını unutturmamak anlamına geldiğini kaydederek, “1977 suçluları açığa çıkarılıp, yargılanmalılar. Söz veriyoruz ki, bunun peşini bırakmayacağız” dedi.
Hak-İş: Taksim’in anlamını biliyoruz
HAK-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Memur-Sen yetkili-leriyle Hak-İş Konfederas-yonu’nda düzenlediği ortak basın toplantısında, 1 Mayıs’ı, 6 konfederasyonun birlikte aynı alanda kutlaması için çalışma yürüttüklerini ancak bunda başarılı olunamadığı dile getirdi. Konfederasyonların kendi tercihleri, ve anlayışlarını bildiriye yansıtma çabasının ortak kutlamayı engellediğini ifade eden Arslan, Hak-İş ve Memur-Sen’in, bu tartışmaların sorumlusu olmadığını söyledi. 1977’deki olayların faillerinin ortaya çıkarılmaması ve hesap vermemelerinin kendilerini üzdüğünü dile getiren Arslan, “1 Mayıs ile ilgili hiçbir mekanın, özel bir kutsiyeti olamaz. Birlik, mücadele, dayanışma günümüzü sadece Taksim’e ve 1977’ye hapsedersek, 1 Mayıs’ın ruhuna haksızlık ederiz” dedi.