Büyükekşi, Avrupa ve Yunanistan'dan talebin Türkiye'ye doğru yöneldiğini de vurguladı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin üretime ve ihracata daha fazla katkı sağlayarak lüks alışverişin merkezi haline gelebileceğini söyledi. Eskiden ağırlıklı olarak tarımsal ürünler, tekstil ve hazır giyim sektörlerinde mal satarken, şimdi her sektörün dünyanın dört bir yanına mal sattığını söyleyen Büyükekşi, "Kıymetli kürkler yeniden moda haline geliyor. Özellikle Rusya ve Çin gibi yeni orta ve zengin sınıfın genişlediği ülkelerde talep artıyor. 2011'de kıymetli kürk giyim eşyası harcamaları 15.2 milyar dolara ulaştı. Türkiye'de kıymetli kürk sektörü önemli bir ihracat potansiyeline sahip" dedi. Büyükekşi, Avrupa'dan ve Yunanistan'dan kayan kıymetli kürk üretiminin ve özellikle de Rus müşteriler için ihracatın merkezi olma fırsatı ile karşı karşıya olduğunu da açıkladı.
MARKALAŞMA VAKTİ
"Türkiye'nin ekonomik, finansal, kültürel ve turistik çekim merkezi haline geldiğini söyleyen Büyükekşi, "Yakalanan bu dina mikle şimdi markalaşma vaktidir" dedi. Büyükekşi bu amaçla ham kürk postu üretimi ve ithalatı ile pırlanta ve mücevher ithalinden alınan ÖTV'nin sıfırlanmasını istedi. Büyükeşki, Yunanistan'ın Kastorya bölgesinin yaşadığı sıkıntılar nedeniyle kaybetmekte olduğu üretim kapasitesi ve ihracat pazarını Türkiye'nin ikame edeceğini anlattı. Büyükekşi, "Kıymetli kürk ürünleri İstanbul'un bu özelliğine tamamlayıcı katkı sağlayacak" dedi. ÖTV indirimi gerçekleşirse sektörün uzun vadede en az 2 milyar dolarlık ek ciroya ulaşacağını açıkladı.
Bilişimde hedef 160 milyar dolar
Bilişim İş Adamları Derneği (BİSİAD) Başkanı Osman Akın, Türk bilişim sektörünün 2023 hedefinin 160 milyar dolar olduğunu söyledi. Akın, "Avrupa'da kişi başı bilişim harcaması Türkiye'nin 10 katı. E-devlet, Fatih gibi büyük projeler Türk bilişim sektörü için büyük bir fırsat" diye konuştu.