Yazdır

Merkez'e ‘Süper Polis’ birimi geliyor

Tarih: 22 Nisan 2012 - 10:28

İstanbul’u uluslararası finans merkezi yapmaya hazırlanan hükümet işin güvenlik boyutunu da ihmal etmiyor.

İlk etapta İstanbul’daki mali suçlarla mücadele birimi güçlendirilecek. Polis sayısı artırılırken, birimin ayrı bir binaya kavuşması için de çalışmalara başlandı. Hedef İngiliz Scotland Yard gibi etkin bir suçla mücadele birimi oluşturmak.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ekonomi yönetiminin İstanbul’u uluslararası finans merkezi yapma çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. 2009 yılında açıklanan “İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planı” kapsamında başlatılan çalışmalara İçişleri Bakanlığı da destek veriyor. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve kurmayları bu konuda kapsamlı bir yol haritası hazırladı. İstanbul Finans Merkezi (İFM) Danışma Kuruluna sunulan 6 sayfalık raporda, İstanbul Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün yeniden yapılandırılması ve güçlendirilmesi önerildi. Raporu değerlendiren Kurul, mali suçlarla mücadele edecek süper polis birimi için gereken çalışmaların yapılmasına ‘yeşil ışık’ yaktı.
Buna göre İstanbul’daki Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü önce ‘Kaçakçılık’ ve ‘mali suçlarla mücadele’ olmak üzere ikiye ayrıldı. Hemen ardından Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün personel açısından güçlendirilmesi için düğmeye basıldı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, şubenin personel sayısının arttırılması için gereken desteği sağladı. İkili yaklaşık 250 polisin görev yaptığı birimin personel sayısının 1300 kişiye çıkarılması için gereken desteği sağladı. Buna ilaveten finansal suçlarla ilgilenecek polis biriminin farklı bir binaya taşınması da gündemde. Edinilen bilgilere göre, İstanbul İl Özel İdaresi’nin elinde bulunan binalardan birisinin kiralanması için görüşmeler sürüyor.
Bankacılık havuzu önerisi
Finansal suçların son derece komplike işlemlerden oluşması, sermaye hareketlerinin son derece hızlı gerçekleşmesi ve kurumlar arasındaki koordinasyon sorunu suçla mücadeleyi zorlaştırıyor. Bu sorunun son derece ciddi problemler doğurduğuna dikkat çeken İçişleri Bakanlığı, finansal suçlarla etkin mücadele için finansal veri tabanlarına kontrollü erişim talep etti. Bakanlık, soruşturmalarda adı geçen kişilerin haklarında daha önce başlatılan soruşturmaların durumunu öğrenmek için UYAP veri tabanına erişim sağlanmasını talep etti. Ayrıca soruşturmalarda büyük sorun yaratan ve aylarca yazışma trafiğinin yaşanmasına neden olan kayıpların önüne geçmek için Merkez Bankası veya Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bünyesinde banka hesaplarının sürekli olarak güncellendiği Merkezi Kayıt Kuruluşu benzeri bir veri tabanı oluşturulması önerdi. Bu sayede Emniyet birimleri mevduat toplayan tüm bankalara yazı yazmak ve oradan gelen bilgileri beklemek zorunda da kalmayacak.
Gelişmeleri yorumlayan bir İçişleri Bakanlığı yetkilisi, “Finansal suçlarla mücadele birçok ülkede ulusal güvenlik kapsamında değerlendiriliyor. İngiltere’de iç istihbarat birimi MI-5, ABD’de de FBI ve Rusya’da FSB ekonomik güvenliği sağlamakla görevlendirilmiştir. İtalya’da ise sadece mali suçlara bakan özel bir birim var. Bizim modelimiz daha çok Scotland Yard gibi suç önleyici birim gibi çalışacak” değerlendirmesinde bulundu.
Kurumlarla işbirliği güçleniyor
Yeniden yapılandırma kapsamında finansal sorunları daha iyi anlamak için ilgili kurumlarla güçlü bir işbirliğine gidilecek. Merkez Bankası, SPK, BDDK, MASAK gibi kurumlarla sık sık bir araya gelinecek. Yetkililer personelin eğitilmesi noktasında ilgili kurumlardan ciddi anlamda destek alacak.
Ufuk Şanlı - [email protected]

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/merkeze-super-polis-birimi-geliyor/347001