Yazdır

Mehmet Sezgin'e önemli görev

Tarih: 16 Nisan 2012 - 02:14

Türk bankacılık sektörü, küresel kriz sürecinde Türkiye ekonomisine verdiği güçlü destek kadar, donanımlı bankacılarıyla da gündeme geldi.

Birçok uluslararası dev finans kuruluşu krizde hükümetlerinin desteğine ihtiyaç duyarken, Türkiye’deki iştiraklerinin yönetimini Türk bankacılara emanet etti. 1 Kasım 2010’da Garanti Bankası’nın General Electric’e ait hisselerini satın alan İspanyol BBVA, yönetimi Türk bankacılara bırakmasının ardından, şimdi de Türkiye’den kendi yönetimine transfer yaptı. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin, BBVA’nın global ödeme sistemlerinin başına getirildi.
Global başkan olacak
1999 yılından bu yana Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü olarak görev yapan Sezgin, İspanya’nın ikinci büyük bankası BBVA’nın, Brezilya başta olmak üzere Güney Amerika, Meksika, ABD, Portekiz ve Çin’de yürüttüğü ödeme sistemleri faaliyetlerinin başkanlığını yapacak. Türkiye’deki görevlerini de sürdürecek olan Sezgin, bundan sonra Garanti Ödeme Sistemleri Eşbaşkanı olacak. İstanbul’da kalmaya devam edecek olan Sezgin, bundan sonra BBVA’nın faaliyetlerinin bulunduğu ülkelere sık sık seyahate ederek başkanlık görevini yürütecek. Çeşitli özel sektör bankaları ve MasterCard Europe’da da çalışan Sezgin, halen Garanti Emeklilik ve Hayat A.Ş, Mastercard Avrupa ve Bankalararası Kart Merkezi ve Kredi Kayıt Bürosu Yönetim Kurulu Üyesi.
Yüzde 24.9’la eşit ortak
1 Kasım 2010’da Doğuş Holding ile yapılan protokol kapsamında, Garanti Bankası ile İspanyol BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, S.A), General Electric’in (GE) hisselerinin devri konusunda anlaşmıştı. Garanti Bankası’nın çıkarılmış sermayesinin General Electric’e ait
yüzde 18.6’sını ve Doğuş Grubu’na ait yüzde 6.3’lük hisseyi satın alan ve toplamda eşit ortak olan
BBVA, hisseler için toplam 5.8 milyar dolar ödedi. BBVA Başkanı Francisco Gonzalez, Garanti Bankası’nın yüzde 24,9 hissesinin satın alınmasıyla ilgili olarak, “BBVA, büyük güçle büyüyen piyasalarda olmak istiyor ve Türkiye de,
Garanti gibi lider bir banka aracılığıyla, şüphesiz bunlardan biridir” demişti.
Toplam varlıkları 557 milyar Euro
Çok ortaklı ve tek bir hakim hissenin bulunmadığı bir kuruluş olan BBVA, İspanya’nın ikinci büyük bankası konumunda.
Güney Amerika, Meksika, ABD, Portekiz ve Çin’de faaliyet gösteriyor.
Bankanın toplam varlıkları yaklaşık 557 milyar Euro.
105 binin üzerinde çalışanı bulunan banka, sahip olduğu 7.362 şubeyle, 47 milyon müşterisine hizmet veriyor. * BBVA’nın piyasa değeri, 30 Eylül 2010 itibarıyla 37.1 milyar Euro seviyesinde.
Ateş ve Antika da uluslararası yönetimde
BİRÇOK bankanın batmasıyla sonuçlanan 2001 krizinden sonra yeniden yapılanan sektörde oluşan sağlam yapı, Türkiye’de iştiraki bulunan uluslararası bankaların da kriz sürecinde can simidi oldu. Türkiye’de iştiraki bulunan uluslararası bankaların tamamına yakını, bankaların yönetimini Türk bankacılara teslim etti. Hatta Türk bankacıların performansını yakından izleme şansı bulan bu uluslararası kuruluşlar, Türkiye’deki yöneticilerine kendi uluslararası yönetimlerinde de yer vermeye başladı. Belçika-Fransa ortaklı Avrupa’nın en büyük bankalarından biri olan Dexia Türkiye’deki iştiraki Hakan Ateş’i Belçika’daki merkezine İcra Kurulu Üyesi olarak atarken, HSBC de emekli olan Türkiye Genel Müdürü Piraye Antika’dan vazgeçmedi. Antika, HSBC’nin Yönetim Kurulu üyeliğinin yanında Yönetim Kurulu Başkanı’nın danışmanlığını da yürütüyor.
Yönetimi 5 yıl Doğuş Grubu’nda
GARANTİ Bankası ve BBVA arasındaki ortaklık anlaşmasında yönetime ilişkin şu detaylar yer almıştı: “Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, bankanın Yönetim Kurulu Başkanı, Ergun Özen ise bankanın Genel Müdürü olarak görev yapmayı sürdürecek. Ortaklığın ilk 5 yılında, eşit ortaklık prensibiyle hareket edilecek. Garanti Bankası’nın Yönetim Kurulu’nun 4 üyesi Doğuş Holding, 4 üyesi ise BBVA tarafından önerilecek. Garanti Bankası Genel Müdürü, Doğuş Holding tarafından önerilecek ve Yönetim Kurulu’nda 9’uncu üye olarak yer alacak. 6’ncı yıldan itibaren BBVA, bankanın yüzde 1 hissesini temsil eden payı, Doğuş Holding’den alma hakkına sahip olacak. BBVA söz konusu yüzde 1’lik hisseyi aldığı takdirde ve Doğuş yüzde 15’in altına inmediği sürece, Yönetim Kurulu’nun 6 üyesi BBVA, 3 üyesi Doğuş tarafından önerilecek, Genel Müdür mutabakatla belirlenecek. Hürriyet

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/mehmet-sezgine-onemli-gorev/346427