Adını Uzakdoğu felsefesinden alan ve anlamı ‘Çaya Giden Yol’ olan Chado, Japon kültüründe çayın hazırlığı, sunumu ve içimini kapsayan özel bir seremoni. Chado’nun saygı, sükunet, saflık ve uyum öğeleriyle oluşan bu seremonisi çay düşkünlerini aynı zamanda Zen felesefesiyle tanıştırıyor.
Chado Çay, Beyaz Çay, Yeşil Çay, Oolong Çayı, Siyah Çay, Çiçek ve Pu-er Çayı şeklinde sınıflandırılıyor. Barış Çekin ve Tunç Berkman tarafından Türkiye’ye getirilen Japon çayı Chado, şimdi iş dünyasının yeni gözdesi oldu. Papermoon’dan Backyard’a, beş yıldızlı otellerden Godiva mağazalarına kadar ünlü mekanlarda sunulmaya başlayan bu çay, saygı, sükznet, saflık ve uyumu temsil ediyor.
Chado’nun Japonya’da çay seremonilerine verilen bir isim olduğunu söyleyen Barış Çekin, “Aradığım çayları Türkiye’de bulamadığım için Chado’yu kurdum. Daha sonra Tunç Berkman’ın ortak olmasıyla marka daha hızlı bir büyüme ivmesi kazandı” dedi. Çayın seçimine büyük özen gösterdiklerini belirten Çekin, “8 farklı ülke ve 20 farklı bölgeden 40’ın üzerinde çayın satışını yapıyoruz” diye konuştu. Çekin, Vietnam, Çin, Hindistan, Kore, Japonya, Güney Afrika, Brezilya’da yetişen çayların satışını yaptıklarını anlattı.
15 - 25 TL arasında
Chado fiyatlarının paket olarak 15 TL ile 25 TL arasında değiştiğini söyleyen Tunç Berkman da bu çayın restoranlarda 7-12 TL arasında satışa sunulduğunu kaydetti. Chado çaylarının cinsine göre 3-5 dakikada demlendiğini ifade eden Berkman, “Beyaz çay gibi daha hassas aromalara sahip çayları ise 100 derece yerine 80 derece civarında demlemeyi öneriyoruz” dedi.
ÜNLÜ MEKANLARDA SATIŞA SUNULUYOR
Sezgin Yüce / Papermoon
Cam demlikte demleniyor
“A ve A plus misafir kitlesine hitap eden bir restoran olan Papermoon’da, Chado’ya oldukça iyi bir talep var. Sunum olarak diğer çaylara oranla sıra dışı bir görselliği olduğu için tercih ediliyor. Misafirlerimiz Chado’nun çay sepetinden tercihlerini yapıyor. Sonrasında Chado’nun kendine ait cam demliğinde demleme usulü ile servis ediliyor. Cam demlik masanın üzerine bırakılıyor, misafirin ne içtiğini görmesi sağlanıyor.
Zeynep Moroğlu / Backyard
Buzlusu da var
“Chado çaylarına talep Backyard’da satışa sunduğumuz günden beri hep artarak devam ediyor. Özellikle yazın buzlu çay olarak servis edilince çok ilgi görüyor. Chado’yu tüketen müşteri kitlesi içtiğine ve yediğine özen gösteren bir kitle. Jasmine pearls, white earl grey ve robbois chai şu günlerde ilgi odağı. Chado çaylar büyük ve geniş bir bardakta kıskaç süzgeçler eşliğinde, yanında taze nane, tarçın çubuğu, karanfil, limon ve kuru meyveler ile servis ediliyor.”
Hayri Güven / Grand Hyatt
‘Kahvaltıda içiliyor’
“Otelimizde özellikle Chado çaylarının tercih edilirliğinin yüksek olduğunu söyleyebilirim. Misafirlerimiz sabah kahvaltılarında Chado English Breakfast Tea’yi, öğleden sonraları ve akşamüzeri de Chado Jasmine Pearl Tea’yi tercih ediyorlar. Sunumumuzu özel cam bardakta yapıyoruz.”
Alp Özkan / PiPa
‘Talep oldukça yüksek’
“Chado’ya talep oldukça yüksek. Jasmine Pearls ve Blossom Tea tercih ediliyor. Blossom Tea özellikle PiPa’nin pizza Nutellası ile çok beğenilirken, Mate Çayı ve PiPa’nin tiramisu tatlısı birlikte tercih ediliyor. Ayrıca birçok Chado Çay’ın yanında bal da sunuyoruz. Müşterilerimizden özellikle Emre Altuğ ve Çağla Şikel Chado’yu tercih ediyor. En çok yemek sonrası tüketilen Chado, kendi özel demliği ile birlikte tercih ediliyor.”
Godiva
Gümüş tepside sunum
Godiva yetkilileri Chado ürünlerinin mağazalarının kafeterya alanlarında tercih edildiğini söyleyerek şöyle devam ediyor:
“Müşterilerimiz aroma ve kokusunu çok beğendiklerini sık sık dile getiriyorlar. Kışın yanında bal, tarçın ve Godiva pralini ile birlikte daha yoğun tüketilen Chado, yaz ve baharda ise akşam vakti Godiva bisküvileriyle tüketiliyor. Gümüş tepside sunum yapıyoruz.” Milliyet