Ahaber'de yayınlanan Deşifre programının ortaya çıkardığı dana eti skandalına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı el koydu.
Sahte bal konusunda firmaları mercek altına alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, incelemeleri genişletti.
Zaman gazetesinin haberine göre; pazar tezgâhlarının yanı sıra marketlerde satılan sucuk, salam, sosis gibi et ürünleri denetimden geçirilecek. İlk kontrollerde bazı ürünlerde "Yüzde 100 dana etinden üretilmiştir." ibaresi olmasına rağmen tavuk ve hindi eti çıktığı öğrenildi. Bu ürünlerin önce sağılıklı olup olmadığı ardından etiketinde belirtilen ibarelere uygunluğu araştırılacak. Hile tespit edilirse 11 bin 875 lira ceza kesilecek. Yılbaşında çıkarılan yönetmelikle gıda güvenliğini ihlal eden firmalara yönelik inceleme başlattıklarını belirten üst düzey bir bakanlık yetkilisi, 'yüzde 100 dana eti' diye satılan bazı ürünlerde tavuk eti çıktığını doğruladı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, firma ve satış ağına bakılmadan tüm şirketlerin incelemeden geçirileceğine dikkat çekti. Aynı yetkili, "Sağlığa aykırı ürün üretilmesinin yanı sıra tüketicinin kandırılması konusunda da hiç tahammülümüz yok. Tüm zincir marketlerde kendi adlarına yapılan ürünler başta olmak üzere incelemelerimiz olacak. Denetimlerimiz sadece pazar yerleri ve bakkallarla sınırlı kalmayacak." dedi. Gıda ürünlerinde hile yapıldığının tespit edilmesinin ardından para cezası kesilecek. Ürünlerin sağlıksız çıkması halinde üretim yapan firma deşifre edilecek. 81 ilde o markalı ürünlerin toplatılması sağlanacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in gıda güvenliği konusuna özel önem verdiğini aktaran yetkililer vatandaştan da kendilerine yardımcı olmalarını talep etti. Ürün alırken fiyatın öncelikli unsur olmadığı dile getirildi. Alo 174 Gıda Hattı'na alınan her ürünle ilgili şikâyetler bildirilebiliyor. Şikâyetler sonucunda yapılan işlemin sonucuna ilişkin vatandaş, bakanlık personeli tarafından bilgilendiriliyor. Bakanlık tarafından 2012 başında gıda güvenliği ile ilgili olarak 102 yönetmelik çıkarıldı. Bu kapsamda tüketicinin sağlığı ile oynamaya yönelik bozuk gıda üretenlerin tespit edilmesi halinde sadece para cezası verilmiyor. Sağlıksız ve hileli gıda üreten firmalar, kamuoyuna teşhir edilecek. Topluma teşhir etmenin para cezasından dahi önemli bir yöntem olduğuna dikkat çeken üst düzey bir bakanlık yetkilisi, "Sadece para cezası verilmesi halinde miktar ödeniyor. Ancak vatandaş sahte üretim yapan firma hakkında bilgi sahibi olmadığı için ürünlerini almaya devam ediyor. Şimdi ise isimleri kamuoyuna deşifre olduğu için gıda şirketleri üretimlerinde daha dikkatli davranmak zorunda kalacaklar." dedi.