Bankacılık BDDK, G-20 tavsiyesi ile oluşturulan Finansal İstikrar Komitesi ilkelerini hayata geçirmek için vatandaşın haklarını koruyan plan hazırladı. İlkelere göre kredi ve mevduat bile ücretsiz daha avantajlı bankaya taşınabilecek.
Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin 2011 faaliyet raporunda yaptığı sunuş yazısında 2012 yılındaki başlıca gündemlerini "Basel 2 düzenlemelerinin uygulamaya konulması, finansal tüketicinin korunmasına yönelik strateji ve eylem planının yürürlüğe konulması, Kurumun yeni stratejik planının hazırlanması, başta sistemik risk ve makro ihtiyatlı düzenlemeler olmak üzere uluslararası politikalara uyumluluk çalışmaları, Kurum içi risk yönetimi, iş sürekliliği, acil durum ve felaket kurtarma sistemlerinin altyapı çalışmaları ile güçlendirilmesi ve İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi çalışmalarına devam edilmesi" olarak saydı. Edinilen bilgilere göre BDDK geçtiğimiz yıllarda gündemde olmayan 'Finansal Tüketicinin Korunması Planı'nı hazırladı bile. Plan finansal kriz ile birlikte artan şikayetler nedeniyle ABD ve Avrupa'da da uygulanan ve G-20 tarafından tavsiye edilen OECD ve Finansal İstikrar Komitesi prensiplerini içeriyor. Buna göre Finansal İstikrar Komitesi'nde görüşülen eylem planı BBDK tarafından hazırlandı. Plan yakında hükümete sunulacak. Ancak hükümet kabul etmese bile BDDK kendi yetki alını içindeki düzenlemeleri eyleme dökecek.
HESAP TAŞIMA ÜCRETSİZ
G-20 tavsiyesine göre diğer ülkelerin İngiltere ve ABD'de finansal tüketici haklarının korunması için geliştirilen yöntemleri benimsemesi gerekiyor. Peki bu önlemler neler? Başta kontratların vatandaşın anlayacağı hale gelmesi var. Vatandaşlar gelecekteki riskleri bankadan öğreniyor. Örneğin kredi kullanan vatandaş, üstlendiği taahhüdün gelecek yıllarda ne gibi risklere gebe olduğunu bankadan öğrenecek. Fiyatlar, anapara, ödeyeceği en küçük masraf formülleri anlatılıyor banka müşterisine. BDDK'nın eylem planında olması beklenen en önemli değişikliklerden birisi hesaplar arası geçişlerin basit ve ücretsiz olması. Hesaplar istediği anda maliyeti daha iyi olan bankaya aktarılabilecek. Kredi kartlarında da durum aynı olabilecek.
Uluslararası kuralların geçerli olması halinde bankalar bilgilendirme faaliyetleri doğrultusunda müşteri kitleleri belirlenip, maliyete girmeden borç yönetimini öğretecek.
RAKİP BANKANIN FAİZ ORANLARINI DA VERECEK
Eylem planının uyumu çerçevesinde beklenen en önemli değişikliklerden birisi de rekabet alanında olacak. Buna göre bankaların fiyatların belirgin olacak. Banka dosya masrafı ile birlikte maliyetleri tüketiciye sunacak. Bu da yetmeyecek diğer bankaların faiz oranlarını karşılaştırarak müşterisine sunacak. Ayrıca borç altına giren vatandaşın attığı bir imza ile önemli risklere katlanmaması için kredi anlaşmasını üç, beş gün içinde iptal edilebilmesi de mümkün olacak. Plan doğrultusunda TÜİK'e önemli görev düşecek. Çünkü finansal davranışları TÜİK belirleyecek. BDDK ve diğer kurumların bu duruma göre hareket etmesi bekleniyor. Planın eğitim bacağını ise SPK hazırlıyor. Eylem planında tüketici hakem heyetlerinin yapısının uyum çerçevesinde daha objektif ve sektör dışından oluşturulması bekleniyor.
VATANDAŞIN YENİ HAKLARI NELER OLACAK
-Banka gelecekteki riskleri müşterisine iletecek
-Kişi istediği bankaya hesap ve kredi aktaracak
-Bankalar müşterine karşılaştırmalı faiz oranlarını verecek
-Vatandaş cayarsa krediyi 3-5 gün iptal edebilecek
SÜRPRİZ! İKİ JAPON VE BİR İSPANYOL BANKA GELMİŞ
BDDK faaliyet raporuna göre 2011'de sadece Lübnanlı Bank Audi'ye faaliyet izni verildi. Ancak ilginç olan Türkiye'de temsilcilik açan bankalar. 2011 yılında yurt dışında kurulu 7 bankanın Türkiye'de temsilcilik açma talebi uygun görüldü. Bunlar arasında iki İspanyol ve iki Japon banka ile bir de Azerbaycan Bankası bulunuyor.
Japon Sumitomo Mitsui Banking Corporation ile Mizuho Corporate Bank Türkiye'de temsilcilik açmak için başvurdu. Ayrıca Garanti Bankası'nın ortağı İspanyol BBVA'nın yanı sıra Banco Popular Espanol SA'da temsilcilik açtı. Ayrıca Pakistanlı Bank Al Habib ile Azeri Texnikabank'da temsilcilik açan bankalardan. Bank of China'nın Türkiye'de temsilcilik açtığı ise zaten biliniyordu.
10 BİN KİŞİ ÇÖZÜMİ ÇİN BDDK'NIN KAPISINDA
Faaliyet raporunda dikkat çeken bir başka gelişme BDDK'ya akan şikayet ve bunun sonucunda kurumun bankalara kestiği ceza miktarı.
Kurumun 2011'da bankalara kestiği ceza üç kat artarak 142'den tam 395'e çıktı. Diğer taraftan Kuruma, Bankacılık Kanunu kapsamına giren kuruluşlar ve konular hakkında ulaşan ihbar ve şikâyetler ile söz konusu kuruluşlarla üçüncü kişiler arasında özel hukuk ilişkileri dışında doğabilecek uyuşmazlıkların giderilmesine yönelik ulaşan talep ve şikâyetlerin incelenmesi sonucunda, Kuruma şahsen ve e-posta aracılığıyla ulaşan 9.895 adet talep ve şikâyet hakkında işlem yapıldı. Bu sayı geçen yıl 7 bin 600'dü. Böylece BDDK'ya vatandaşların şikayetleri yüzde 30 arttı.
Kuruma iletilen şikâyet dilekçeleri konu bazında değerlendirildiğinde, en yoğun başvurunun bireysel krediler ve kredi kartları konularında gerçekleştiği görüldü. 2 bin 459 kişi biraysel kredilerde bankalar tarafından haksız uygulayama tabi tutulduğunu belirtti. Kredi kartlarında şikayet sayısı 2 bin 293 oldu. Kredi kartlarındaki şikayetlerin ilkini 467 şikayetle ücret ve komisyonlar oluşturuyor.
'KHM'DE FAİZİ KARŞILAŞTIRIN'
BDDK, kredili mevduat hesapları (KMH) kapsamında kredi kullanmayı düşünen tüketicileri, bankaların faiz oranları ile masraflarını karşılaştırarak tercih yapmaları konusunda uyardı. BDDK'dan yapılan yazılı açıklamada, bankalarca KMH kapsamında kullandırılan kredi tutarının 2011'in Haziran ayında 6 milyar 516 milyon 30 bin, Eylül ayında 7 milyar 262 milyon 916 bin ve Aralık ayında ise 7 milyar 395 milyon 431 bin liraya ulaştığı belirtilerek, Aralık 2011 itibariyle bankalarca KMH çerçevesinde tahsis edilen kredi limitlerinin kullanılmayan kısmının 22 milyar 455 milyon 235 bin lira tutarında olduğu bildirildi. KMH kapsamında kullanılan kredilerdeki söz konusu yükselişin seyri üzerine tüketicilerin bilgilendirilmesinde yarar görüldüğü aktarılarak, şu ifadelere yer verildi:
KMH kapsamında kullandırılan kredilere uygulanacak faiz oranlarının, sağlanabilecek diğer menfaatlerin ve tahsil olunacak masrafların bankalarca serbestçe belirlenebildiğinin anımsatıldığı açıklamada, tüketicilere ''Anılan ürünü kullanmadan önce ilgili bankaların KMH için belirledikleri faiz oranları ile diğer masraflar dikkate alınarak karar verilmeli veya ileride KMH kullanılmak düşünülüyorsa bankaların faiz oranları ile masraflarını karşılaştırmak suretiyle tercih yapması yararlı olacaktır'' uyarısında bulunuldu.
GAZETE HABERTÜRK / Rahim AK