Yazdır

Ziraat, 90 bin Euro'ya logo yeniliyor

Tarih: 19 Mart 2012 - 12:51

Para dergisi Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Demir Ziraat Bankası'ndaki değişimi yazdı

İşte o yazı
Mithat Paşa’nın ruhu şad olacak
HİKAYE 1863 yılında, Memleket Sandıkları’nın kurulmasıyla başlar. Mithat Paşa’nın örgütlediği çiftçilerin birikimi ilk sermayeyi oluşturur. Modern bankacılığın başlangıcı sayılan bu oluşum, 1888 yılındaki büyük dönüşümle Ziraat Bankası adını alır...
İşte temelleri atıldıktan tam 149 yıl sonra bu dev çınar, yeni bir dönüşümün eşiğinde. Yeni Ziraat’te, çalışanları tepeden değil onlara kılavuzluk ederek yönetmeyi öneren bir anlayış hakim olacak. Bu amaçla önce bankanın organizasyon şeması değiştirildi. 14 olan genel müdür yardımcılığı (GMY) sayısı 9’a indirildi. Bu 9 GMY’den 5’i banka dışından olmak üzere değişti. Baş genel müdür yardımcılığı sistemi kalktı.
Şimdi ekip, “Ziraat Bankacılığı Kavramı” adı altında yepyeni bir yöntem geliştiriyor. Geleneksel hiyerarşik örgütlenme modeli, yerini müşteriyle doğrudan bağlantı kuran mikro işletme ekiplerine bırakacak.
Geleceğin şirketlerinde temel ilke öğrenme olacak. Bu ilke bugünkü kontrol işlevinin yerini alacak. Bu modelde bilgi, hiyerarşik kademelerden geçmeden ihtiyaç duyulan yere akacak.
Ziraat’in yeni yönetimi de bu gerçeğin farkında. Bu amaçla bankada bürokrasiyi azaltıyorlar. Artık GMY’ler sürekli sahada yani bankanın olduğu her yerde dolaşacak.
Şubelerde de dönüşüm yaşanacak. Tüm şubeler hem görüntü hem de teknoloji olarak yenilenecek. Farklı bir konsept oluşturuluyor. Lokasyonlar belirlendi. Bu ay sonuna kadar 50 yeni şube açılacak. Nisan ayıyla birlikte yeni teknoloji altyapılı ilk pilot uygulama başlayacak.
Bu süreçte logo da yenilenecek. Yeni logo için 90 bin euro karşılığında bir ajansla anlaşma yapıldı.
Bir yandan da şubeler ihtisaslaşarak dört ayrı konsepte ayrılacak. Kurumsal, ticari, girişimci ve normal şubeler şeklinde bir yapılanma söz konusu. İlk üç bölüm için 150 şube ayrılacak.
Kurumsal şubeler, pazarlamadan sorumlu GMY’lere bağlanıyor. Girişimci şubeler bölge koordinatörlüklerine, diğerleri ise bölge yöneticilerine bağlı çalışacak.
Yeni dönemde bankanın soğuk yüzü de gidecek. İş yapma alışkanlıkları değişecek. “Müşteriyle sürekli birlikte olma” anlayışı getiren yeni bir metod için çalışılıyor. Artık krediyi pazarlayanla krediyi tahsil eden aynı kişiler olmayacak. Böylece kötü krediden kurtulmak amaçlanıyor. Bugüne kadar sadece bireysel kredilerde olan Ziraat, piyasayla barışacak. Artık ticari piyasada da iddialı olacak.
Sürdürülebilir kalıcı karlılık için “Ziraat Bankacılığı” kavramı geliştirilecek. Ziraat, artık salt mevduata dayalı büyüme izleyen bir banka olmayacak. Ekipler çanta elde yurtdışında dolaşacak. Kaynaklar çeşitlendirilecek. Orta Asya ve Ortadoğu’dan düşük maliyetli para bulunup pazarlanacak.
Büyük dönüşümün bir diğer ayağı yurtdışında yaşanacak. Halen dış ticaretten sadece yüzde 1 pay alan Ziraat Bankası, bambaşka bir yapıya bürünecek. 17 ülkedeki şubeleri ve iştirakleriyle sadece kapısında bayrak dalgalandıran bir banka olmayacak. İştirakler harekete geçirilecek. Deutsche Bank örneğinde olduğu gibi yurtdışı piyasaları da regüle edecek yapıya ve güce kavuşacak. Yani gerçek global banka hüviyeti kazanacak.
Yurtdışındaki yatırımcıyı finanse edip mağaza ve tesis yatırımları için devreye girecek. İçerde ise tam rekabet kurallarına uygun hareket edip sadece hibe kredilerle anılmayıp, her türlü bankacılık ürünleriyle bir çözüm ortağı olacak.
Yeni yönetim, yepyeni bir Ziraat için tüm dünyadaki demografik, teknolojik ve finansal trendlerle birlikte değişen yaşam biçimlerini de büyüteç altına aldı. 5-10 yıl sonra dünyanın, ülkenin ve bankacılık sektörünün nasıl olacağını düşünerek yola çıktılar. İdare-i maslahat politikası yerine kolektif iradeyle Memleket Sandıkları’nı dünya devi bir bankaya dönüştürmek için ilk adımı attılar.
İyi haftalar dileğiyle...
OĞUZ DEMİR- PARA DERGİSİ

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ziraat-90-bin-euroya-logo-yeniliyor/343820