Yazdır

Esad’ın parası eriyor

Tarih: 18 Mart 2012 - 10:57

Suriye’de bir sene önce başlayan olayların bilançosu oldukça ağır.

Çıkan çatışmalarda şu ana kadar 9 binden fazla insan yaşamını yitirdi. Olaylarda binlerce kişi yaralanırken, 250 bin Suriyeli komşu ülkelere mülteci olarak sığındı.
‘Arap Baharı’nın ülkeye ekonomik maliyeti de yüksek oldu. Resmi rakamlara göre Suriye Pound’u Amerikan doları karşısında bon bir senede yüzde 21 oranında değer yitirdi. Suriye Merkez Bankası tarafından açıklanan bu oran karaborsada yüzde 50’lere kadar yükseliyor. Suriye Merkez Bankası ve gizli servis El Muhaberat para hareketlerini son derece yakından izliyor.
Mevduat çıkışını engellemek isteyen Merkez Bankası, faizleri yükseltirken, gizli servis de büyük işadamları ile tüccarları yakın markaja aldı. Döviz büfelerinden belirli bir tutarıdn üzerinde döviz satışı yasaklanırken, gümrüklerde de sıkı bir arama yapılıyor. ancak alınan tüm bu önlemlere karşın ülkeden sermaye çıkışı sürüyor.
Adının açıklanmasını istemeyen bir Arap bankacı, “Lübnan ve Ürdün bankalarına son bir senede yaklaşık 2 milyar dolarlık bir giriş olduğu tahmin ediliyor” bilgisini verirken, bu rakamın ilerleyen günlerde daha da artabileceği öngörüsünde bulunuyor. Ufuk Şanlı/Vatan

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/esadin-parasi-eriyor/343715