TÜRKİYE'de kişi başına düşen sigorta priminin 128 dolar ile gelişmekte olan ülkelerin bile altında kalması sektörü harekete geçirdi. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRSB), Hazine Müsteşarlığı ve TOBB'un da katılımıyla kurulan 'Sigortacılık Bilinçlendirme ve Tanıtım Strateji Komisyonu' 2013 yılına kadar sürecek Stratejik Plan ile sigorta bilincinin artırılması için görev yapacak. Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr. Ahmet Genç, bu bilincin artırılması için öncelikle eğitime ağırlık vereceklerini ve ilköğretimde Hayat Bilgisi dersi içerisinde sigorta konusunun işleneceğini belirtirken, sanayicilerin bilinçlendirilmesi için de TOBB ile işbirliği yapacaklarını açıkladı. Konuya ilişkin İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında, Sigorta Bilinçlendirme ve Tanıtım Stareteji Komisyonu Başkanı Gamze Diler tarafından 'Sigorta Bilinçlendirme ve Tanıtım Stratejisi' ve Türkiye'de sigorta sektörünün önemine ilişkin bir sunum yapıldı. Sigortayı 'iç huzura ödenen bir bedel' olarak tanımlayan Diler, 'Türkiye'de her dört kişiden biri sigorta yaptırıyor. Geri kalan yüzde 75'inin iç huzuruna ihtiyacı yok mu?' dedi.
PRİM ARTIŞINI ÖNCEDEN BİLDİRMEK ZORUNDA
TOPLANTIDA poliçe sahiplerinin zaman zaman yaşadıkları tatsız olaylara ilişkin bir soru üzerine Ahmet Genç, sigorta şirketlerinin müşterisine haber vermeden prim artışı yapamayacağına ilişkin yasal düzenlemelerin hayata geçtiğini hatırlatarak şunları söyledi: 'Bu konuda hem ceza verildi, hem de bu konuda yasal düzenlemeler yapıldı. Sigorta şirketleri ne zaman prim artıracağını önceden müşterisine bildirmek zorunda' diye konuştu.
FELAKETLER OLUNCA BİLİNÇ ARTIYOR
Diler'in yaptığı sunuma göre, gelişmiş ülkelerde GSYİH'nin yüzde 8'i aşan prim üretimi, Türkiye'de yüzde 1,3 seviyelerinde. Gelişmekte olan ülkeler grubunda bile bu oran yüzde 2,9 ile Türkiye'den daha yüksek. Genç, sigortanın hep felaketlerden sonra akla geldiğine işaret ederek, 'Felaketler oldukça bilinç gelişiyor. Bu bilinç eksikliğini eğitim ile aşacağız' diye konuştu.