Sektör oyuncularından Ergo Türkiye'nin Üst Yöneticisi (CEO) Akın Kozanoğlu, gazetelerin ekonomi müdürleriyle bir araya geldiği toplantıda bu rakama yatırım gelirlerinin dahil edilmediğini ifade etti. Sigorta sektörünün 2011 yılında hayat-dışında yüzde 21,3, hayat branşında ise yüzde 23 büyüdüğüne dikkat çeken Kozanoğlu, "Sektörün lokomotif branşları trafik ve kaskodur. Sağlık branşı da son yıllarda güçlü bir büyüme trendine girdi. Özellikle hayat dışı branşta geçmiş yıllarda kârlılıkta yaşanan düşüşün temel nedenleri olarak artık sürdürülebilir olmayan fiyat odaklı rekabet, düşen faiz gelirleri, rezervler ile ilgili giderek sıkılaşan yasal düzenlemeler sayılabilir. Bunlara ek olarak kaza tespit tutanağı uygulamasının yol açtığı suistimaller ve yapılan altyapı yatırımlarının yüksek maliyetlerini de sıralayabiliriz." şeklinde konuştu.
Kozanoğlu yaptığı sunumda, gelinen noktanın önceki yıllara göre daha iyi olduğuna vurgu yaparak, "Bireysel emeklilik sistemi son 5 yıllık süreçte fon tutarını her yıl ortalama yüzde 33 büyüterek 14,3 milyar TL'ye ulaştırdı. Katılımcı sayısı ise yıllık ortalama yüzde 17 büyüme ile 2,7 milyon kişiye ulaştı." dedi. OECD'nin Temmuz 2011 raporuna göre, 2010 yıl sonu itibarıyla emeklilik yatırım fonlarının GSYH'ye oranı OECD'ye üye olan ülkelerde yüzde 71,6, Türkiye'de yüzde 2,3 olarak ölçülmüştü. Aynı rapora göre bireysel emeklilik sisteminin hızlı büyümesini sürdürerek 2015 yılında 4 milyon katılımcı ve 48 milyar TL fon tutarına, 2023'te ise 6,5 milyon katılımcı ve 115 milyar TL fon tutarına ulaşması bekleniyor.
Ergo CEO'su Kozanoğlu, sigorta ve emeklilik sektöründe toplam 64 şirketin faaliyet gösterdiğini bunlardan 15 tanesinin emeklilik ve hayat, 39 tanesinin hayat dışı ve 10 tanesinin de hayat şirketi olduğu bilgisini verdi. Kozanoğlu, sektördeki yabancı sermaye payının hayat ve emeklilik şirketlerinde 2006'da yüzde 34 iken 2010'da bu rakamın yüzde 61'e ulaştığını, hayat dışı şirketlerde ise 2006 yılında yüzde 19 olan yabancı sermaye payının 2010'da yüzde 58'e ulaştığını kaydetti. Son 3 yıldır bir değişim sürecine giren Ergo Sigorta'nın, marka bilinilirliğini yüzde 27'den yüzde 81'e çıkardıklarını anlatan Kozanoğlu, "Ergo'nun müşteri memnuniyeti 2009 yılından 2011 yılına 10 puan artış gösterdi. Yeni yapılanma sürecimizde portföy yapımızı değiştirme kararımızla doğru orantılı olarak yangın ve sağlık başta olmak üzere diğer branşların payını artırdık. Kurumsal müşterilerde, endüstriyel branşlarda ve sağlıktaki paylarımızı arttırmayı öngörüyoruz. Böylece daha dengeli bir portföy yapısına ulaşmayı hedefliyoruz. Mali yapımızı güçlendirdik. Kurumsal altyapılarımızı güçlendirdik. Bu konudaki iyileştirmelerimiz hızla devam ediyor." dedi. Kârlılıkta son dönemde bir iyileşme görülmeye başlandığını anlatan Kozanoğlu, "Bu iyileşmenin hasar davaları için ayrılan karşılıklarla ilgili hukuki değişiklik nedeniyle daha da artacağını tahmin ediyoruz. Hayat dışı branşta 2011 yılı sonunda sektörün yeniden kâr elde etmeye başlamasını umuyoruz." şeklinde konuştu