Yazdır

Ehliyeti olmayanlar dikkat!

Tarih: 01 Mart 2012 - 07:57

12 yıllık zorunlu eğitim tartışması, Trafik Kanunu'nda ehliyet için yer alan 'temel eğitim' şartını gündeme getirdi

12 yıllık zorunlu eğitim tartışması, Trafik Kanunu'nda ehliyet için yer alan 'temel eğitim' şartını gündeme getirdi. Mevcut kanunda ehliyet almak isteyenlere 8 yıllık eğitim şartı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, "Temel eğitimin 12 yıla çıkmasıyla sürücü adayı lise mezunu olmadan ehliyet alamayacak. Kanunda düzenleme yapılmalı." uyarısı yapıyor.
Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan değişiklikle ehliyet almak isteyenlere 8 yıllık temel eğitimi tamamlamış olma şartı, sivil toplum örgütlerinden gelen tepkiler nedeniyle 3 kez ertelendi. Ancak kanun, 7 ay önce yeniden yürürlüğe girdi. Böylece 5 yıllık ilkokul mezunlarına ehliyet kapısı kapandı. Kanun, mevcut durumda milyonlarca kişinin ehliyet almasına engel olduğu ve sahteciliğe kapı araladığı için eleştiriliyor. Zorunlu eğitimin 8 yıldan 12 yıla çıkma tartışmaları ise vatandaşlar ile sürücü kurslarında paniğe yol açtı.
Karayolları Trafik Kanunu'nda "A1, A2, B, C, D ve E sınıfı sürücü belgesi alacak olanlarda aranan en az ortaokulu veya 8 yıllık temel eğitimi bitirmiş bulunmaları şartı aranır." ifadesi yer alıyor. Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursları Birliği Derneği (MTSK) Genel Başkanı Süleyman Sert, temel eğitimin 2012-2013 yılı itibarıyla 12 yıla çıkması ve Karayolları Trafik Kanunu'nda bir değişiklik yapılmaması halinde sürücü kurslarının lise mezunu olmayanların başvurularını kabul edemeyeceğine dikkat çekiyor. Sert, "Trafik Kanunu'nda '8 yıllık temel eğitim' ifadesi değiştirilmeden 12 yıllık temel eğitimin yürürlüğe girmesi durumunda bizler son olarak kabul edilen temel eğitim tanımına göre hareket etmek zorunda kalacağız. Yani, lise mezunu olmayanlar ehliyet alamayacak." diyor. Bu durumda Ankara'nın doğusunda kalan sürücü kurslarının tamamına yakınının kapısına kilit vuracağı uyarısı yapıyor.
'Temel eğitim şartı, insan haklarına aykırı'
Sürücü Kursları Federasyonu Başkanı Musa Ayan, sürücü belgesi için şu an uygulanmakta olan 8 yıllık temel eğitim şartının bile insan haklarına aykırı olduğunu savunuyor. Ayan, şunları söylüyor: "Avrupa'da, Almanya, Belçika, Norveç gibi ülkelerde, ehliyet için sadece kişinin yaş, sağlık ve psikolojik durumlarına bakılıyor. Bu sorumluluklara sahip olan kişinin okuryazar olması ehliyet alması için yeterli görülüyor."
Diyarbakır'da sürücü kursu sahibi olan Güneydoğu Bölgesi Sürücü Kursları Derneği Başkanı Muhammed Bulut, özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde okuryazar oranının batıya oranla çok düşük olduğuna dikkat çekiyor. Bu yüzden yasa dışı yollarla ehliyet alma durumunun en çok bu illerde yaşandığına vurgu yapıyor. Trafik Kanunu'na getirilecek 'Her bireyin kendi zorunlu eğitim çağındaki eğitimi tamamlamış olması' ifadesi ile sorunun çözüleceğini söylüyor. Zaman

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ehliyeti-olmayanlar-dikkat/341757