Tarım sigortalarının geleceğine yönelik beklentileri sorduğumuz Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin son beş yılda sektörün tarım branşındaki poliçe adetleri ve prim üretim artışlarına bakarsak tarım sigortalarının, bu kısa sürede, diğer branşlara göre daha hızlı ilerlediğinin görüldüğünün altını çizdi.
"Ülkemiz potansiyeli göz önüne alınırsa önümüzdeki 5 yıl içinde de çok önemli bir hacme ulaşmasını beklediğimizi söyleyebiliriz" diyen Çetin şunları söyledi:
"Tarım branşındaki sigorta ürünlerine her yıl eklenen teminatlar ile birlikte, çiftçi lehine revize edilen teknik tarife ve özel şartlar bu gelişmede önemli rol oynuyor. Tarım branşının hasar şiddeti ve frekansı yönünden riskli bir branş olduğu kabul etmek gerekiyor.
Ancak ülkemiz coğrafyası ve potansiyeli, ürün deseni ve kaynağı bakımından zenginliği ile birlikte ele alındığı takdirde riskin yaygınlaştırılmasına ve hasarın kontrol altında tutulmasına imkan verecek bir noktada.
Yazılan primin biriktiği havuzu büyütmek ve derinleştirmek adına yapılan her çalışma ve yeniliğin bu denklemde sonuç olarak karşımıza çıkan hasar oranı parametresini olumlu yönünde değiştirmede bir adım olacağını düşünüyorum."
Tahsilat yükü hafifletilmeli
TARSİM konusundaki görüşlerini sorduğumuz Çetin, kurumun kısa bir sürede oldukça önemli bir yol kat ettiğinin altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü: "İnternet üzerinden kesilen poliçe yapısı, bilgi işlem entegrasyonu ile sigorta şirketlerine büyük kolaylık sağlıyor. Teknik şartlardaki iyileştirmelerin, havuzun gelişmesi ile ilgili olduğu görüşüne katılmakla beraber, daha esnek koşul ve alternatiflerin sağlanması ile birlikte bu branşta poliçe adetlerinde artışın ivme kazanacağını ve havuzun derinliği ve büyüklüğüne katkıda bulunacağını düşünüyorum.
Aynı zamanda sektörün gelişmesi ve daha fazla sigorta şirketinin bu branşa sıcak bakması için penetrasyonu artıran ve belirli bir hacmin üzerinde prim üretimi gerçekleştiren şirketlerin komisyonları artırılabilir. Tarım sigortalarının gelişmesi yönünde diğer önemli konu ise tahsilat yükünün hafifletilmesi. Bu konuda en önemli somut adımın ekonomik hayatımızın ayrılmaz bir parçası halini almış kredi kartı ile satışın üreticiler nezdinde de yaygınlaştırılmasının olacağı görüşündeyim."
Ürünün yetişme dönemi çok önemli
TARSİM'in kapsamı genişletilmesi konusunda ise Çetin şunları söyledi: "Sistemin kapsamı her yıl devreye giren yeni teminatlarla genişliyor. Gelinen noktada çiftçilerimiz, doğal afetlere karşı bitkisel üretimlerinde riskini yüzde 70'e yakın bir oranda bertaraf edecek durumda. Hayvan hayat branşında ise bu oran yüzde 90'a yaklaşmakta. Bitkisel üretimde de risklerin tamamına yakınına teminat verilmesinin, yetişmiş insan kaynağı ve teknoloji entegrasyonu ile önümüzdeki 10 yıl içerisinde devreye gireceğine yürekten inanıyoruz. Özelikle ihracatı yapılan ürünlerimizde çiftçilerin ürünlerin yetişme dönemindeki risklerinin büyük bir kısmının teminat altına alınması ülke ekonomimiz için de son derece önemli."
Yakup Sayar/Dünya