Yazdır

Anadolu Sigorta Roma yolcusu

Tarih: 24 Şubat 2012 - 15:08

Anadolu Sigorta'nın Bir Usta Bin Usta projesi Roma'ya uzandı

Anadolu'nun yok olmaya yüz tutmuş zanaat ustalarında iki yıldır bambaşka bir heyecan var. Bayrağı yeni nesillere devretme heyecanı. Anadolu Sigorta, Kültür Bakanlığı'nın danışmanlığında yürüttüğü Bir Usta Bin Usta projesiyle iki yılda 10 ilde 10 ustaya bu fırsatı vermiş. Sırada 40 meslek 40 usta daha var. Projeyi 10 yıl sürdürmeyi planlayan Anadolu Sigorta'nın hedefi 1.000 usta yetiştirmek.
ÇORUM'DAN ROMA'YA
Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Filiz Tiryakioğlu, projenin geldiği noktadan ve hem usta hem de yöre halkının mesleklere gösterdiği ilgiden çok memnun olduklarını söylüyor. Bu yıl projenin rotasında Ankara (sedefçilik), Kars (heybe yapımı), Muğla (cam üfleme), Nevşehir (çömlek yapımı) ve Tokat (yazma baskı) var. Bu beş ilde de 100'ün üzerinde yeni usta yetiştirilmesi hedefleniyor. Çorum'da kargı bezi dokumayı öğrenen ev hanımları, üç aylık kursun bitiminde Kargı kaymakamının da desteğiyle atölyeyi kapatmamış. Kadınlar, moda tasarımcısı Ahmet Özceyhan'la anlaşarak bunu tekstil ürünlerinde kullanmak üzere önemli bir adım atmış. Ortaya çıkan giysileri Roma'da bir defileyle moda dünyasına tanıtmak üzere harekete geçen kadınlar, mayısta yolculuğa hazırlanıyor. Kaymakam Kamil Ersöz'ün ÇOROMA adını verdiği proje kapsamında kargı bezi tüm moda endüstrisine tanıtılacak, kadınlar da buradan aldıkları siparişlerle artık yok olmaya yüz tutan bu mesleği uzun yıllar sürdürme fırsatını bulacaklar. Üstelik organik olan ürünün ticaretinden de önemli gelirler bekliyorlar.
Kültür Bakanlığı kayda alıyor
Eğitimi 3 ila 6 ay arasında sürüyor. Eğitimlere ortalama 20 kişi kabul ediliyor. Sertifika alanlar Kültür Bakanlığı'nın ustaları olarak kayda alınıyor. Bakanlık gerekli gördüğü yerlerde bu kişilere projeler de veriyor. Tiryakioğlu, "Bu projenin ustaları da yaşayan hazineler listesine girsin istiyoruz" diyor.
İnternetten satış başlatılacak
Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Filiz Tiryakioğlu, projeye ciddi bir finansal kaynak aktardıklarını söylüyor. Kişilerin ticari kazanç elde etmeleri için de onları mikro kredilerle desteklemenin yanı sıra bir e-ticaret sitesi kurmayı hedefliyorlar. Bunun için Gitti Gidiyor sitesiyle görüşme halinde olan şirket, el emeği göz nuru bu zanaat ürünlerini tüm dünyaya tanıtmak ve gelir kapısı haline getirmek için her yıl fikirlerle projeyi geliştirmeye kararlı görünüyor. Tiryakioğlu UNESCO'nun da projeyi öğrendiğini ve kendileriyle görüşmek istediğini söylüyor.
Yasemin SALİH/ SABAH

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/anadolu-sigorta-roma-yolcusu/341112