Yazdır

Calyon Bank satılıyor

Tarih: 25 Şubat 2012 - 01:55

Fransız Credit Agricole, Türkiye operasyonu Calyon Bank’ı satma kararı aldı

Yunan tahvilleri yüzünden tarihinin en büyük zararını açıklayan Fransız Credit Agricole, Türkiye operasyonu Calyon Bank’ı satma kararı aldı. Güney Afrikalı Standard Bank’ın Fransız yatırım bankasıyla yakından ilgilendiği öğrenildi.
Bankacılık sektörü 2012’ye el değiştirme ve satınalma haberleriyle başladı. Önce Yunanlı Eurobank EFG, Türkiye’deki iştiraki olan Eurobank Tekfen’i Kuveytli Burgan Bank’a sattı. Hemen ardından Yunanistan kriziyle sarsılan ve sadece son çeyrekte 3.1 milyar euro zarar açıklayan Fransız Credit Agricole’ün Türkiye birimi Calyon Bank’ı satmak için harekete geçti.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre Fransızlar, satış için harekete geçti. Bankayla Güney Afrikalı Standard Bank’ın yakından ilgilendiği öğrenildi. Fransa’nın üçüncü büyük bankası olan Credit Agricole, 1990 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Tek şubesiyle sadece yatırım bankacılığı alanında hizmet veren banka, uzun yıllardır Türkiye’de olmasına karşın bir türlü beklenen büyümeyi gerçekleştiremedi. Kurumsal ve ticari finansman ile Hazine işlemleri yaparak kazanç elde eden Credit Agricole, Türk bankacılık liginde 74 milyon liralık aktifiyle 41. sırada yer alıyor.
Dünyanın önde gelen bankalarından birisi olmasına karşın Türkiye’ye yatırım yapma konusunda çekimser davranan Fransız bankası bu yüzden Ankara’daki ekonomi bürokrasisi tarafından zaman zaman eleştiriliyordu. 
Credit Agricole yatırım bankacılığı birimlerini bir bir kapatıyor
Credit Agricole, Yunanistan’ı iflasın eşiğine getiren ‘Borç Krizi’nden en fazla etkilenen bankalardan birisi oldu. Yunanistan’ın en büyük bankalarından birisi olan Emporiki Bank’ın da sahibi olan Fransızlar, Yunan devlet tahvillerine fazla yatırım yapınca krizden ciddi anlamda etkilendiler. Yunanistan yüzünden sadece bu yıl borç yapılandırması ve ekonomik sorunlar nedeniyle toplam 1.1 milyar euro zarar açıkladı. Kayıplarını telafi etmek için her yolu deneyen Fransızlar, bu yıl dünya genelindeki 21 yatırım bankacılığı birimini kapatmaya hazırlanıyor. Türkiye’deki satış kararının da bu kapsamda alındığını söyleyen bankacılık kaynakları, “ Satışa çıkarılan birimlerden çok azına yatırımcılar ilgi gösterdi. İlgi duyulan birimlerden birisinin de Credit Agricole Türkiye olması ülke açısından son derece önemli. Zira bu durum ülkeye duyulan güvenin bir göstergesi” yorumunu yaptı.
UFUK ŞANLI - VATAN

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/calyon-bank-satiliyor/341041