Türkiye'nin Kafkaslar'a açılan Sarp Sınır Kapısı son aylarda oldukça hareketli... 31 Mayıs 2011'de Türkiye ve Gürcistan arasında, pasaportsuz sadece kimlikle sınır geçişi için imzalanan protokol 10 Aralık 2011'de yürürlüğe girmesinin ardından sadece kimlik gösterip 1 TL ödedikten sonra kolayca sınır kapısından Batum'a geçişe ilgi yoğun... 2 aylık sürede yaklaşık 150 bin kişi sınırdan geçiş yaptı. Karadenizliler birkaç saatte ulaştıkları Batum'da hem ucuz alışveriş hem de eğlence hayatının tadını çıkarırken tehlike çanları da çalmaya başladı.
TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR
Özellikle Sarp Sınır Kapısı'na yakın olan illerden gelen binlerce kişi Batum'daki casinolara akın etmeye başladı. Her hafta kumarhanelere milyonlarca dolar bırakanların arasındaki kumar tutkusu yüzünden işini kaybedenler, yerel yönetici ve STK'ları harekete geçirdi.
Rize Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Ömer Ofluoğlu durumu Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya ilettiğini belirterek, 'Yakında kumar yüzünden ineğini, hanımının bileziklerini satanları görmeye başlayacağız. Tehlike çok büyük. Kumarhanelerde kuyruklar oluşuyor. Her giden 500 lira harcarsa durumu siz düşünün. Durumu Bakanımıza anlattım ve pasaportlu geçişlerin yeniden gelmesini istedim. Bakan konuyu inceleyeceğini söyledi' dedi.
Oynayanların yüzde 80'i Türk
Hopa Belediye Başkanı Turan Kasımoğlu, 'Hayatında kumar oynamamış ama denemek için gidenler var. Batum'da her yerde kumar oynanıyor ve özellikle hafta sonları kumar oynayanların neredeyse yüzde 80'i Türk. Otellerde yeme-içme ücretsiz, bazılarında kumar oynayanlardan yatak ücreti dahi almıyor. Kumarda kimse kazanmıyor, büyük dramlar yaşanıyor' diye konuştu.
Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Engin Koyuncu da 'Kumar turizmi Türk insanı için tehlike. Büyük paralar kaybediyorlar, parası bitenin kredi kartıyla Batum'da nakit para çekip kumara devam ettiğini duyuyoruz' dedi. Akşam