Yazdır

Bank Audi BDDK'yı unuttu!

Tarih: 29 Aralık 2011 - 08:18

Lübnan'ın en büyük bankası Bank Audi 2 ay önce aldığı kuruluş lisansının ardından sessizliğe büründü

Toplamda 9 ay süre verilen bankanın kalan 7 ay içinde bina tutma, personel temini, teknolojik altyapıyı tamamlaması ve 300 milyon dolarlık ödenmiş sermaye ile birlikte Kurul'un kapısını çalması gerekiyor. Benzer talepleri geri çeviren BDDK, 12 yıl aradan sonra ilk kez lisans vermişti.Türkiye'de 12 yıl sonra ilk kez sıfırdan lisans verilen Lübnanlı Bank Audi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) yolunu unuttu. İki ay önce kuruluş lisansı için izin alan Bank Audi, diğer yükümlülüklerini yerine getirmek için aradan geçen sürede herhangi bir girişimde bulunmadı. BDDK tarafından dokuz aylık süre verilen bankanın, bina tutma, personel temini, teknolojik altyapısını kalan yedi aylık sürede tamamlaması gerekiyor. Altyapı yatırımlarının tamamlanmasının yanı sıra 300 milyon dolarlık ödenmiş sermaye ile birlikte Üst Kurul'un kapısını çalması gerekiyor. Kuruluş izninin faaliyet izni anlamına gelmediğine dikkat çeken BDDK'ya yakın kaynaklar "İki aydır Bank Audi yapması gereken işler için Kurul'a gelmedi. Dokuz ay içerisinde yapması gereken ödevleri var. Bina tutacak, personel bulacak ki BDDK'ya faaliyete geçmek için gelecek. Dokuz ayın sonunda da yapılan hazırlıkların yeterli olduğu kontrol edilerek faaliyet onayı için konu Kurul'un gündemine gelecek. Buradan çıkacak kararın ardından faaliyetlerine başlayacak." dedi.
Lübnanlı Bank Audi'nin iki aydır BDDK'ya uğramaması sektör tarafından da merak ediliyor. Sektörde 48 bankanın faaliyet gösterdiğini belirten üst düzey bir başka yetkili, Bank Audi'nin gerekli çalışmaları tamamlamasının ardından Türk finans sektöründe 2012 yılından itibaren faaliyet gösterebileceğine dikkat çekti. Öte yandan Kurul'un son kararının ardından gözler Adabank'ın onay sürecine çevrildi. Türkiye'de katılım bankacılığı yapacağı iddia edilen Adabank'a ilişkin süreç devam ederken onay aşamasının 2012 yılı başında tamamlanabileceği belirtiliyor. BDDK, uzun süredir bankacılık lisansı vermiyordu. Türkiye'de bankacılık için yasal sermaye sınırı 30 milyon Türk Lirası. BDDK, Bank Audi'ye verdiği onayla 15 kat büyüklükte bir sermayeye izin verilmiş oldu. Lübnan'ın en büyük bankası olan Bank Audi, ödenmiş sermaye açısından Türkiye'nin 21. büyüğü olacak. 2001 krizi sonrası birçok grubun talebi reddedilmişti.
Bank Audi 1830 yılında kuruldu. Bugünkü yapısına Audi ve Saradar gruplarının birleşmesiyle 1962 yılında kavuştu. Ağırlıklı olarak Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde ticari, kurumsal, bireysel, özel bankacılık alanlarında faaliyet gösteriyor. Bankanın Global Depo Sertifikaları (GDR) Beyrut ve Londra borsalarında işlem görüyor. Audi Grubu'nun Lübnan'da 3, Avrupa'da 3 ve MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) bölgesinde 6 iştiraki bulunuyor. Bankanın İsviçre, Fransa, Katar, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri gibi 11 ülkede 10 banka, 1 yatırım, 1 komisyonculuk ve 2 sigorta şirketi bulunuyor. Zaman

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bank-audi-bddkyi-unuttu/334276