Yazdır

'Sigorta sektörü hızlı büyüyecek'

Tarih: 22 Aralık 2011 - 08:41

Güneş Sigorta Genel Müdürü Çetin “Sektörün ekonomik gelişmeye kıyasla daha da hızlı büyüceğine inanıyorum” dedi

TÜRKİYE’DE sigortacılık sektörünün son beş yılda büyük bir değişim yaşadığını ve bu sürecin halen devam ettiğini belirten Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, bu değişimin önemli nedenlerinden birini sigortacılık kanunu olduğunu söyledi. Kanunu takip eden yönetmeliklerle AB uyum yasaları gereği sigorta sektörünün daha önce olmadığı kadar ciddi bir regülasyon ve denetim altına girdiğini kaydeden Çetin “Bunlar sektörümüzü dünya standartlarına çıkaran uygulamalar oldu. Türk sigorta sektörünün şu an gerek mevzuat, gerekse sektörel uygulamalarla kulvar değiştirdiğinin altını çizmek lazım. Bu çalışmalar sayesinde önümüzdeki dönemin sigortacılık sektörü açısından daha da verimli geçmemesi için herhangi bir engel bulunmuyor” dedi. Ekonomimizdeki büyümenin önümüzdeki dönemde de devam edeceğine dair güçlü emareler görüldüğünü belirten Çetin “Sigortacılık sektörünün ekonomik gelişmeye kıyasla daha da hızlı bir büyüme gerçekleştireceğine inanıyorum, çünkü dünyanın 16. büyük ekonomisi olmamıza rağmen prim üretiminde dünya sigortacılığının 36. sırasında bulunuyoruz. Önümüzdeki dönemde bu oranın olması gereken düzeye ulaşmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Büyük avantajlarımız var
“Genç ve dinamik bir nüfusa, dengelerini oturtmuş, hızlı gelişen bir ekonomiye sahip olmamız bu konuda en büyük avantajımız” diyen Çetin “Süreç sigorta şirketleri tarafından doğru stratejilerle yürütüldüğü takdirde, ekonomik büyüklüğümüzle ve güçlü toplumsal dinamiklerimizle doğru orantılı, güçlü ve sağlam bir sigortacılık düzeyine kısa bir zaman diliminde ulaşılacaktır” dedi.
GÜNEŞ KÂRLI BÜYÜYOR
Güneş Sigorta’nın üçüncü çeyreği kârla kapattığını belirten Çetin “2011’in 9 aylık dönemine baktığımızda, prim üretimimiz geçtiğimiz yıla göre yüzde 7.3 artışla 537 milyon lirayı aşarken, teknik kârlılığımız da yüzde 159 arttı ve bilanço net kârlılığımız 11.5 milyon liraya ulaştı. Pazardaki konumun güçlendirilmesi ve kârlılık stratejimize bağlı olarak büyüme yöneli-mini sürdürüyoruz. Sektörün toplam prim üretiminin ise 10.4 milyar liralık bölüm elementer branşlardan, 2.1 milyar lira hayat sigortalarından elde edildi. Bu rakamlar sigortacılık sektörünün doğru yolda olduğunu ortaya koyuyor” dedi.
Çalışanların ek menfaatlerinde bireysel emeklilik artış trendinde
TÜRKİYE’DE şirketlerin çalışanlarına verdiği yan haklarda özel sağlık sigortası hâlâ en önemli ek menfaat olma özelliğini koruyor. AON Türkiye tarafından yapılan araştırmanın sonuçları konusunda bilgi veren Genel Müdür Yardımcısı Sinem Yalçın Tangün “İnsan Kaynakları Menfaat Paketi Araştırması, şirketlerin insan kaynaklarına ek menfaatler olarak sundukları sigorta ve emeklilik programlarını incelemek için yapıldı ve yaklaşık 57 bin çalışanı kapsıyordu. Araştırmanın amacı, Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlerin çalışanlarına sunduğu sigorta ve emeklilik programlarının incelenmesi ve şirketlerin ileriye yönelik projeksiyon ve beklentilerinin analiziydi” dedi. Özel emeklilik planlarının artış trendine girdiğini ifade eden Tangün “Yan hakların çalışanlar üzerinde yarattığı katma değer algısının yükseltilmesi çok önemli. Herkese aynı paketi sunmak yerine çalışan memnuniyetini artırıcı unsurlara yer verilmeli. Bu konuda ‘Esnek Menfaat Uygulamaları’ bir araç olabilir. Yaptığımız araştırmada şirketlerin alternatif arayışlarında ‘Esnek Menfaat’ uygulamalarının bir çözüm olarak karşımıza çıktığı görülüyor” diye konuştu. Tangün, bazı yan haklarda ise bir genişleme olmadığı, hatta bazı planlarda daralma görüldüğünü bildirdi.
ING Emeklilik’ten işsizliğe karşı güvence
ING Emeklilik tarafından çıkarılan ‘Gelir Koruma Paketi’ ve ‘Kart Borcu Koruma Paketi’ hakkında bilgi veren ING Emeklilik Genel Müdürü Jetse de Vries “Gelir koruma ve kart borcu koruma ürünlerini, müşterilerimizin yaşam standartlarını herhangi bir gelir kaybı durumunda da koruyabilmek ve ödenmedikçe giderek daha da büyüyen kredi kartı borçları konusunda da işsizlik gibi zaten sıkıntılı olan bir süreçte, daha fazla endişelenmemeleri için çıkardık” diye konuştu.
Solvency 2 ile riskler daha iyi yönetilecek
SİGORTA sektörünün dünya çapında hazırlıklarını yaptığı Solvency II uygulamasının gelişimiyle ilgili konuşan Aegon Emeklilik ve Hayat Grup Müdürü Serhat Yücel, Solvency II’nin bir sermaye yeterliliğinden ziyade komple bir risk yönetimi düzenlemesi getirebilmek anlamına geldiğini belirtti. Yücel “Türkiye olarak çeşitli avantajlarımız söz konusu. Öncelikle iç sistemler yönetmeliğimiz oldukça kaliteli. Ayrıca, Türk üst düzey yöneticiler oldukça açık fikirli ve esnek” diye konuştu.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/sigorta-sektoru-hizli-buyuyecek/333540