Yazdır

Bank of China'nın Türkiye ilgisi

Tarih: 20 Aralık 2011 - 07:16

Bank of China ‘tavşanla’ alamadığı bankacılık lisansına ‘ejderha’ ile sahip olmak istiyor

Yabancı bankaların Türk bankacılık sektörüne yönelik ilgisi son hız sürüyor. Satış vitrinine konan Denizbank ve Eurobank Tekfen’e özellikle Körfez bölgesinden yoğun ilgi var. Türk bankalarının yabancı radarından çıkmamasının başlıca nedenleri; sektörün güçlü sermaye yapısı, kişibaşına düşen kredi oranının düşüklüğü ve genç nüfus...
Elinde nakiti olan ve büyümek için yeni pazarlar arayan Çin’in en büyük bankalarından Bank of China’nın Türkiye aşkı yeniden alevlenmiş durumda. Haziran ayı ortasında Türkiye’ye olan ilgisini açıklayan Bank of China, uygun koşullar olması halinde banka satın alabileceğini duyurmuştu. Hatta Bank of China yetkililerinin bankacılık lisansı almak için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) başvurduğu belirtilmişti. BDDK’nın yeni lisans için ön şart koştuğu 300 milyon dolarlık sermayeyi çok bulan Bank of China’nın bu kararından vazgeçtiği söylenmişti. Ancak son gelen bilgiler, Bank of China’nın bankacılık lisansı alma konusundaki ısrarının sürdüğü yönünde.
Konuya yakın kaynaklardan edindiğim bilgiler, Bank Audi’nin bankacılık lisansı almasının ardından Bank of China yeniden BDDK’ya lisans başvurusunda bulunmak için hazırlık yapıyor. Bank of China, banka satın alma konusunu ise gündeminden tamamen çıkarmış durumda. Sıfırdan banka kurmak için kolları sıvayan Çinli bankacılık devi Ocak ayının son haftasından itibaren girişimlerini hızlandırıp, 2012 yılı içinde bankacılık lisansını almak istiyor. Lisans konusundaki planları istediği şekilde ilerlemesi halinde Bank of China, 2013 yılında faaliyeti geçip hızla şubeleşecek.
Bank of China, Çin, Hong Kong ve 29 deniz aşırı ülkede faaliyet gösterirken, bankanın ana faaliyet alanları ticari, kurumsal, bireysel bankacılık ve finansal piyasalar hizmetlerinden oluşuyor.
Bank Of China’nın lisans girişimlerine Ocak ayının son haftasından itibaren başlamasının nedeni ise oldukça ilginç. Çünkü farklı bir takvim kullanan Çin’de Tavşan Yılı 22 Ocak’ta sona erecek ve Ejdarha Yılı başlayacak. Ejdarha Yılı’nın insanlara şans ve maddi ilerleme getireceğine inanan Çinliler, bankacılık lisansını almak için “yeni yılı” beklemeyi tercih ediyor.
Bakalım Bank of China, “tavşanla” alamadıkları bankacılık lisansına “ejderha” ile sahip olabilecekler mi?

Ufuk Korcan-Vatan

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bank-of-chinanin-turkiye-ilgisi/333321