Tissot, Glashütte, Maurice Lacroix gibi birçok saatin distribütörlüğünü yürüten LPI'ın Genel Müdürü Cent Uğurdağ'ın verdiği bilgilere göre Türkiye'de her yıl 250-300 bin saat satılıyor. İsviçreli Glashütte Original'in Türkiye Marka Müdürü Özhan Bayazıtoğlu ise, “Sadece kendi markamıza bağlı konuşmuyorum. Türkiye'de bugüne kadar satılan en pahalı saati bir Rus turist aldı. Saatin fiyatı 1.5 milyon dolardı. Ama Türk koleksiyonerler de var. Bir Türk her yıl kendisine 4.5 milyon dolarlık saat alıyor. Ama medyadan tanımıyorsunuz. Adını bilmiyorsunuz. Sadece işadamı olduğunu söyleyebilirim. Ben ne kadar çok gizli zengin olduğunu bu sektöre girince gördüm” diyor. Türk koleksiyonerlerinin zaman zaman koleksiyonları için spesifik isteklerde de bulunabildiğini ifade eden Uğurdağ, “Bir koleksiyoner hiç el değmemiş saat istiyor. Yani saatinin jelatininin açılmamış olması konusunda direniyor. Oysa saatler gümrükte kontrol edilirken jelatinin çıkması gerekiyor. Bu bizi zorluyor. Özel numaralı koleksiyonlarda sadece belirli bir numarada saat toplamak isteyenler de bulunuyor. Mesela saatin hep 7 numaralı olmasını arzu edebiliyor.” diyor.
‘SON ÇEYREKTE SATIŞLAR DÜŞTÜ’
Türkiye'nin pahalı saatin başkenti İsviçre'nin saat ihracatında 19'uncu olduğunu ifade eden Uğurdağ, “Türkiye'nin saat ithalatı 250-300 milyon frank civarında. İsviçre saat sektöründen aldığı pay yüzde 1-2 seviyesinde bulunuyor. En iyi olduğumuz yıl 2007 idi. O yıl İsviçre’nin ihracatında 17'nci ülke olmuştuk. 2009 yılı kötü geçti. 2011 iyi başladı. Ama son çeyrekte yine sıkıntı yaşanmaya başlandı” diyor.
‘KOLEKSİYON SAATİ KOLA TAKMIYORUZ’
Uğurdağ, “İsviçre saat ihracatı 20 milyar dolar. Erkeklerin en önemli aksesuvarı saat, araba ve ev. Bu aksesuvarlar arasında sadece saati yanında taşıyabiliyor. Ama özel koleksiyon saatleri kollarına takmayıp kasaya koyuyorlar” diyor. LPI'ın markaları arasında yer alan Glashütte tümüyle 70’li yılların karakterini taşıyan Seventies Panorama Date saatlerini satışa sunmaya başladı. Fiyat ise 9 bin 500 Euro.
‘BROKER'LA ÇALIŞIYORLAR’
Uğurdağ, “Türk koleksiyonerler pahalı saatler için yurtdışında zaman zaman saat borker’larıyla da çalışabiliyor” diyor.
GAZETE HABERTÜRK- HT EKONOMİ / Ayşegül AKYARLI GÜVEN