Kanada'daki Concordia Üniversitesi'nden bilim adamlarının yaptığı araştırma, gördükleri ve duyduklarını taklit etmeyi seven bebeklerin daha az güvenilir buldukları kişilerin hareketlerinin benzerini yapmayı reddettiklerini gösterdi.
"Infant Behavior and Development" (Bebek Davranışı ve Gelişimi) adlı dergide yayımlanan araştırmada bilim adamları, bebeklerin gerçeği ve yalanı ayırt edebildiklerini, "güvenilir görmedikleri kişiden bir şeyler öğrenmemeyi bilinçli olarak seçtiklerini" vurguladı.
13-16 aylık 60 bebekle yapılan araştırmada, iki gruba ayrılan bebeklerin bir kutuya bakan bazı yetişkinlerin heyecanına verdikleri tepkiler incelendi.
İlk deneyde, yetişkinler büyük bir kutunun içine baktı ve heyecanlarını ifade etti. Daha sonra bebeklere kutu verildi, kutuda oyuncak olup olmadığına bakmaları istendi. Böylece hangi yetişkinin güvenilir olup olmadığını "anlamaları" sağlandı.
Aynı yetişkinlerle ikinci bir deney yapıldı. Bu deneyde yetişkinler, elleri yerine alınlarıyla bir ışık düğmesine bastı. Ancak bu "mantıksız" hareketi, ilk deneyde kutusundan oyuncak çıkmayan, dolayısıyla "yetişkini güvenilir görmeyen" bebeklerin yüzde 34'ü, "güvenilir yetişkinle karşılaşan" bebeklerin ise yüzde 61 tekrarladı.
Bilim adamlarından Diane Poulin-Dubois, "çocuklar gibi bebeklerin de onlara gösterileni kayıt ettiklerini, gerçek ve yalan arasındaki farkı anlayabildiklerini" belirtti.