Patronlar Kulübü olarak da isimlendirilen TÜSİAD'da kimin başkan olacağı tartışması yeniden alevlendi. TÜSİAD'da başkan genellikle bir önceki yönetim kurulu içinden seçiliyor, teamüller gereği de genellikle başkan yardımcıları başkan oluyor. Hatırlanacağı üzere Ümit Boyner'den önceki Başkan Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın ardından yine başkanın kim olacağı tartışmaları yaşanmış; birinin 'ben başkanlığa adayım' demesi TÜSİAD'ın yönetim ilkeleriyle uyuşmadığı için, Başkanlar Konseyi devreye girmişti. İki ayrı toplantının ardından başkanlık için gönüllü olduğunu ifade eden Ümit Boyner, TÜSİAD'ın ikinci kadın başkanı olarak seçildi.
GELENEK BOZULACAK MI?
Aslında TÜSİAD'ın geçmiş dönem başkanlarını incelediğimizde birkaç istisna hariç başkanların bir önceki yönetimde başkan yardımcılığı görevinde olduğunu görüyoruz. Bu kural ilk kez 1985 yılında bozuldu. O yıl başkan seçilen Şahap Kocatopçu, bir önceki yönetimde yoktu. 1986'da ise Sakıp Sabancı başkan seçildi. Sabancı da daha önceki yönetimde yer almamıştı. Eski yönetimde yer alıp da başkan yardımcısı olmayan iki isim de TÜSİAD Başkanı oldu. Bunlar 1999-2000 döneminde Erkut Yücaoğlu ile 2007'de başkan olan Arzuhan Doğan Yalçındağ...
DİNÇER SICAK BAKMIYOR
Şu anda TÜSİAD'ın yönetiminde biri genel sekreter olmak üzere 12 işadamı görev alıyor. Ümit Boyner'in yardımcılığını Sabancı Holding Perakende Grubu Başkanı Haluk Dinçer ile Tayfun Beyazıt yapıyor. Beyazıt, birkaç ay önce Koç Holding Finans Grubu Başkanlığı görevinden istifa etmişti. Dinçer'in başkanlığa sıcak bakmadığı biliniyor; Beyazıt'ın ise profesyonel yönetici olması hatta bu görevinden de istifa etmiş olması nedeniyle 28. TÜSİAD Başkanı olamayacağı belirtiliyor.
Ali Kibar'ın da ismi geçiyor
Ömer Sabancı'nın 2005-2006 arasındaki başkanlık döneminden bu yana TÜSİAD'ın yönetim kurulunun değişmez ismi olan Ali Kibar da Başkanlık için konuşulan isimler arasında. Sık sık Ümit Boyner'le toplantılara katılan Ali Kibar Sanayi, Hizmetler ve Tarım Komisyonu başkanlığını da yürütüyor.
UZLAŞMA BEKLENİYOR
TÜSİAD çevrelerinden edindiğimiz izlenim de henüz yönetimden birinin çıkıp başkanlığa aday olduğunu açıklamadığı yönünde. Nitekim geçen hafta bir araya gelen Başkanlar Konseyi de bir isim üzerinde anlaşamadı ve YİK Başkanı Erkut Yücaoğlu ile Ümit Boyner'i bu konuda görevlendirdi. Her iki başkan öncelikle yönetimdeki arkadaşlarıyla konuşup nabız yoklayacak.
9 Aralık'ta Ankara'da toplanacak Yüksek İstişare Konseyi'ne kadar bir isim üzerinde anlaşılması bekleniyor. Eğer her şey planlandığı gibi gitmezse arayışlar yılsonuna kadar sürecek.
MUHARREM YILMAZ: BANA TEKLİF GELMEDİ
Ümit Boyner'in ikinci kez başkanlık yapmak istemediği biliniyor, eşi Cem Boyner de 'Şafak sayıyorum, Ümit'in görev süresi bittiğinde Ayvalık'taki enginar bahçemizi büyüteceğiz' demişti. Bu ortamda adı öne çıkan bir isim var: Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz. Muharrem Yılmaz, TÜSİAD'da Bölgesel Gelişme ve İş Dünyası Kuruluşları İle İlişkiler Komisyonunun başkanlığını yaptı. Anadolu sermayesini temsil eden isimlerden biri olan Muharrem Yılmaz, başkanlıkla ilgili olarak kendisine böyle bir teklif gelmediğini söylüyor...
Bu isimler kulisleri hareketlendiriyor
- Haluk Dinçer-Başkan Yardımcısı. Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grubu Başkanı... İki dönem YİK üyeliği, bir dönemde başkan da yardımcılığı yaptı.
- Tayfun Bayazıt-Yapı Kredi Bankası eski Yönetim Kurulu Başkanı. İlk kez yönetime girdi. Başkan yardımcısı olarak görev yapıyor
- Cansen Başaran Symes-PWC ortağı. İlk kez yönetime girdi, sayman üye
- Lucien Arkas-Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı. İlk kez yönetime girdi, üye
- Mehmet Ali Aydınlar- Acıbadem Sağlık Grubu Başkanı-TFF Başkanı. İlk kez yönetime girdi, üye.
- Erman Ilıcak-Rönesans İnşaat Başkanı. İlk kez yönetime girdi, üye
- Ali Kibar- Kibar Holding Başkan Yardımcısı. 4 dönemdir yönetimde, üye
- Volkan Vural-Emekli Büyükelçi, Doğan Holding Danışmanı. İlk kez yönetime girdi, üye.
- Muharrem Yılmaz- Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı. İlk kez yönetime girdi, üye.
Akşam