Yazdır

Altı üstü bir otomobil yapacaklar

Tarih: 05 Aralık 2011 - 02:03

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yerli otomobil yapımındaki zorlukların abartıldığını ifade etti.

ABD seyahati dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Ergün, "Sanki onlardan Boeing 787 yapmalarını istedik, altı üstü bir otomobil yapacaklar.
Bizim karşımıza öyle çıkıyorlar ki sanki onlardan uçak yapmalarını istedik." açıklaması yaptı. Türkiye'deki otomobil üreticilerinin istedikleri an hemen üretim yapabileceğini kaydeden Bakan Ergün, "Mevcut destekler dahi yeter. Fakat biz yapana destek vereceğiz. Ama birisi yapmak istese destek olmasa da yapar. Toplumun kendisi destek. Talep, sahip çıkma, güçlü yan sanayi var. Daha neyin hesabını yapacaksın?" ifadesini kullandı.
Otomotiv üreticilerine "Elde ettiğin birikimi neden yerli markayla taçlandırmıyorsun?" diye soran Sanayi Bakanı, ABD'de yollarda yüzlerce yerli marka olduğuna, bunların hepsinin milyonlar satmadığına dikkat çekti. Bu markalar arasında 50 bin üretip satan, 100 bin üretip satan firmalar bulunduğunu kaydeden Ergün, "Efendim yapmayalım. Birileri zaten yapmış." yaklaşımını şu sözlerle eleştirdi: "O zaman çamaşır makinesi, buzdolabı, ütü de yapmayalım. Ne de olsa üreteni var. Alırız o yapanlardan." Otomobilin beyaz eşyadan daha büyük bir üretim olduğunu da belirten Bakan, "Fakat uçak üretmelerini de istemedik. Diyorlar ki; 'Yok ya bunu kaldıramayız, taşıyamayız.' Kardeşim, biz sana Boeing 787 yap demiyoruz ki. Altı üstü bir araba yapacaksın. Onun ötesinde otomotiv sektöründeki firmalarımız için milli ve manevi bir görevdir artık. Bu görevi yerine getirmek lazım." dedi. Hafta başında Toyota yetkililerinin Türkiye'deki üretimlerini 2013 yılından itibaren hızlı şekilde artırma kararı aldığını hatırlatan Bakan Ergün, "Türkiye otomotiv sektörü diğer firmalar için giderek cazibesini artırırken bizim bunu görmezden gelmemiz olamaz. Bunun kaçarı yok. Avrupa'daki gelişmeler, dünyadaki gelişmeler, diğer firmaların da Türkiye'de yeni marka ve modellerin üretilmesini teşvik edecek." değerlendirmesinde bulundu.
Yerli otomobilde bir markayı ayakta tutabilecek rakamın Türkiye gibi bir ülkede 100 bin olduğunu açıklayan Bakan Ergün, "Bir otomobil Türkiye'de pazara 100 binle girse çok önemli bir mesafe alarak girmiş olur ve sürdürülebilir bir üretim yapmış olur. Kaldı ki sadece iç pazarda yeni üretilecek bir model ve marka bu rakamı yakalar. Bunu biz görüyoruz. Yabancılar da bunu görüyorlar ve Türkiye'de üretimlerini artırmak istiyorlar." diye konuştu.
zaman

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/alti-ustu-bir-otomobil-yapacaklar/331987