Yazdır

Ziraat yönetimine sorular?

Tarih: 10 Kasım 2011 - 01:21

Ziraat Bankası'nda yasanan radikal degişime ilişkin cevap bekleyen soruları yönetime iletmeye devam ediyoruz.

İşte Ziraat çalışanlarının cevap beklediği sorular;

Ziraat Bankasi`nda yasanan radikal degisime iliskin bazi sorularin kamuoyu ile paylasilmasi seffaflik acisindan sarttir. Cabamizin temelinde ulkenin onemli degerleri arasinda yer alan kamu bankalarinda son yillarda yasanan bazi kotu tecrubelerin etkisi cok buyuktur.
Dogrudan sahislari hedef almak veya zihinlerde suphe olusturmak asla niyetimiz degildir. Ancak ilgililerin ve kamuoyunun bazi sorularin cevaplarini bilmeyi hak ettigini dusunuyoruz.
Bu amacla soruyoruz :
1. Huseyin Aydin`in Ziraat Bankasina atanmasindan bu yana gecen dort aylik sure boyunca Ziraat Bankasi sadece yonetim degisikligi ve ic cekismelerle gundeme gelebilmistir. Huseyin Aydin`in basindan bu yana Ziraat Bankasi ust yonetimi hakkinda olumsuz tavir tasidigi bilinmektedir. Ancak, neredeyse tum ust yoneticileri adeta kapi disari edecek kadar Ziraat Bankasi`nda kotu olan nedir? Bu denli kapsamli bir degisime neden ihtiyac duyulmustur?
2. Ziraat Bankasi`ndaki degisimde dikkat cekici nokta Yonetim Kurulu`nun degisime karsi cikmasi ve Huseyin Aydin`in atandiktan ancak dort-bes ay sonra bu degisime bu derece radikal bicimde kalkisabilmesidir. Bu arada Yonetim Kurulu`nun onaya zorlandigi ve Olaganustu Genel Kurul tartismasinin bile acildigi bilinmektedir. Yonetim Kurulu Baskani Sayin Karsli tecrubeli bir yoneticidir. Diger Yonetim Kurulu Uyeleri uzun zamandir kamu bankalarinda gorev almis olup Ziraat Bankasina Huseyin beyin atadigi isimleri (Omer Baktir, Cengiz Gogebakan vs.) yillardir tanimaktadirlar. Uyelerden Halil Celik, bu isimlerle ayni donemde Genel Mudur Yardimcisi olarak Halkbank`ta gorev almistir. Ziraat Bankasi Yonetim Kurulu`nun yeni Genel Mudur ile birlikte kadronun degisecegini bilip kabullenmesi kadar dogal birsey olamaz. Ancak, Yonetim Kurulu`nun degisikliklere degil yeni atanan isimlere itiraz ettigi bilinmektedir. Kurul Uyelerinin bu isimleri (Omer Baktir ve Cengiz Gogebakan) yillardir tanidiklari dusunuldugunde Yonetim Kurulu Uyelerini aylardir gerginlige iten ve hatta Olaganustu Genel Kurul restlesmesine kadar getiren sebep nedir? Yonetim Kurulu neden Bankanin da imajina zarar verecek sekilde bu isimlerin atanmasina aylardir itiraz etmektedir? Yillardir tanidiklari bu isimleri `nasil` tanimaktadirlar ki banka boyle esi gorulmemis bir restlesmenin esigine getirilmistir?
3. Halkbank`ta ozellikle 2010 yilinda yasanan sureci hatirlamakta fayda vardir. 2010 yilinin Mart ayinda Omer Baktir, Halkbank`tan ayrilarak bir insaat firmasina gecmistir. Ayni yil Mayis ayinda yapilan Genel Kurul`da kamu bankalari yonetimlerinde degisiklikler yasanmistir. Halkbank YK Uyesi Burhanettin Tanyeri ayrildi ve ilginc bicimde kamuda herhangi bir gorev almamayi tercih etti. Halkbank Genel Mudur Yardimcisi Halil Celik, Ziraat Bankasi`na Yonetim Kurulu Uyesi olarak atandi. Genel Kuruldan sonra daha iki hafta gecmeden Kredi Politikalarindan sorumlu Genel Mudur Yardimcisi Cengiz Gogebakan, ani bir kararla Halkbank`tan ayrilarak Anadolubank`a gecti. Simdi soruyoruz: 2010 yilinda yasanan tum bu gelismelerin birbiri ile baglantisi soz konusu mudur? Burhanettin Tanyeri`nin bu iki isme ciddi itirazlari soz konusu olmus mudur? Sayin Halil Celik`in ayni donemde birlikte calistigi isimlerin Ziraat Bankasi`na atanmasinda en ciddi itirazi getirdigi iddiasi dogru mudur? Omer Baktir ve Cengiz Gogebakan hakkinda bu donemde Halkbank`ta yasanan bir tartisma soz konusu mudur? Bu tartismalarda Gogebakan`in yeniden yapilandirmalardan sorumlu oldugu doneme dair konular gundeme gelmis midir?
4. Sayin Aydin`in Ziraat Bankasi`na gectigi andan itibaren Omer Baktir bankada adi konulmamis sekilde goreve baslamistir. Sayin Aydin bu denli deger verdigi yoneticilerini neden Halkbank~tan tutma imkani bulamamistir? Cengiz Gogebakan`in hemen Genel Kurul sonrasinda (iki hafta icinde) ayrilmasinda Halkbank yonetimine 2010 Mayis ayinda atanan yeni Yonetim Kurulu Uyelerinin israrli talebinin oldugu soylenmektedir. Bu dogru mudur?
5. Huseyin Aydin`in israrla atamak icin aylardir Yonetim Kurulu ile tartistigi ve hatta Olaganustu Genel Kurul restini cektigi isimlerin kariyerleri bu israri anlamli kilmakta midir? Turkiyenin en buyuk bankalarindan birinden ayrilan bu yoneticilerin yeni konumlarinda basarilari neler olmustur? Ornegin Omer Baktir sektor disinda bir gorev bularak ayrilmistir: bugun Turkiye`nin en buyuk bankasina Pazarlamadan sorumlu Genel Mudur Yardimcisi olarak ataniyor olmasi ne derece sektor uygulamalari ile uyumludur?
6. Halkbank-Pamukbank birlesmesi sonrasinda bugun gelinen noktada Halkbank kokenli neredeyse hic ust duzey yonetici kalmamistir. Ziraat Bankasinda da benzer bir resmin ortaya cikacagi anlasilmaktadir. Daire Baskanliklari duzeyine yurutulen calismalarda Halkbank`tan isimler gecmekte; ancak hemen hepsinin Pamukbank kokenli oldugu anlasilmaktadir. Bu tercihlerdeki israrin sebebi nedir? Yuz kusur yillik mazisi ile Ziraat Bankasi`nin icerisinden yonetici cikartilamamasinin anlami nedir? Olmaz denilmesin; Halkbank ornegi ortadadir. Ayni film simdi Ziraat Bankasi`nda oynanmaktadir. Atamalarin arkasindaki buyuk israrin gelecek cevaplarla netlestirilmesini bekliyoruz.
FİNANSGÜNDEM:COM

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ziraat-yonetimine-sorular/329756