23 Ekim tarihinde Van’da meydana gelen depremin ardından oluşan kayıplar, netleşmeye başlarken Anadolu Sigorta, ilk günden itibaren sigortalısının yanında olmayı sürdürüyor.
Sigortalılarının mağduriyetlerini en aza indirmek ve mümkün olan en kısa sürede kendilerine yardım etmek üzere 24 saat içinde, depreme özel bir ihbar hattı oluşturan Anadolu Sigorta’nın, bölgedeki acenteleri ve Bölge Müdürlüğü de seferber olarak, sigortalılarının yardımına koştu. Anadolu Sigorta’nın Van’da 6’sı banka şubesi olmak üzere 17 acentesi bulunuyor.
Anadolu Sigorta, bölgedeki iletişim hatlarının depremden zarar görmüş olmasını da göz önüne alarak, sigortalılarına ulaşabilmek, bilgilendirmek ve zararlarını en kısa sürede tazmin etmek amacıyla, deprem bölgesinde eksper bulundurmaya devam ediyor. Eksperler Van Merkez ve Erciş ilçelerine giderek konut ve işyeri poliçesi sahibi olan Anadolu Sigortalılarla bizzat temas kurdu.
Anadolu Sigorta, ayrıca depremi takip eden ilk 24 saat içerisinde Van ve 5 çevre ilde bulunan (Bitlis, Muş, Ağrı, Bingöl ve Siirt) sigortalılarına da SMS’ler gönderdi ve eğer bir hasarları söz konusu ise Anadolu Sigorta’ya ne şekilde ulaşabilecekleri konusunda bilgi verdi.
Depremi takip eden ilk beş günde Anadolu Sigorta’ya toplam 42 hasar ihbarı geldi. Söz konusu dosyaların tahmini hasar tutarı yaklaşık 1 milyon 250 bin lirayı buluyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, Anadolu Sigorta’nın bölgede eksperlerinin bulunuyor olmasının, süreci daha hızlı bir şekilde ele almak açısından sigortalılarına avantaj sağladığını ifade ederek, “Anadolu Sigorta ilk günden bu yana deprem bölgesindeydi. Amacımız hasar gören tüm sigortalılarımızla en kısa sürede iletişime geçmek ve varsa hasarlarını tespit etmek ve zararlarını tazmin edebilmek”diye konuştu.
Bölgedeki düşük sigortalılık oranına da dikkat çeken Mustafa Su; konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Diğer taraftan, bu deprem bize sigortalı olmanın ne derece önemli olduğunu da bir kere daha gösterdi. Doğal Afet Sigortaları Kurumu’ndan alınan veriler ışığında, Van ilimizde yaklaşık 85.000 konut bulunduğunu ancak zorunlu bir sigorta olmasına rağmen bu konutlardan yalnızca 7.318 adedinin zorunlu deprem sigortası poliçesine sahip olduğunu görmekteyiz. Dolayısıyla Van’daki zorunlu deprem sigortası sigortalılık oranı, ne yazık ki yüzde 10’u bile bulmuyor.
Bilindiği üzere ülkemiz topraklarının yüzde 95’i, ülke nüfusunun ise yüzde 98’i farklı derecelerde deprem riskleriyle karşı karşıyadır. Ülkemizdeki sigorta şirketleri, deprem felaketleri sonrasında yürütülecek süreç konusunda yeterli deneyime sahiptir. Bu noktada kritik olan vatandaşlarımızın bu güvenceden yararlanmaya başlamalarıdır. Bunun da yolu öncelikle sigortalı olmaktan geçiyor.”