Yazdır

Denizbank için masaya oturuldu

Tarih: 19 Ekim 2011 - 07:47

Qatar National Bank Denizbank’ı almak için masaya oturdu

Dexia’nın ‘iyi’ varlıkları arasında olan Türkiye’deki iştirakini resmen satacağını açıklamasının ardından Qatar National Bank, Denizbank ile kontrol hissesi sahibi olunmasını amaçladığını ve görüşmelere başladığını açıkladı.Açıklamada, görüşmelerin erken bir aşamada olmasına rağmen Denizbank’ta kontrol hissesi sahibi olunmasının hedeflendiği ifade edildi. Reuters’a bilgi veren bir bankacı “Satın alma, ölçek yakalamalarına imkan verir. Körfez Arap ülkelerinin Türkiye’yi ne kadar çekici bulduklarını göz önüne alındığında bile Denizbank büyük bir satın alma olur” dedi.
4-6 milyar dolar konuşuluyor
Uzmanlar, Dexia’nın Türkiye’deki birimi Denizbank’ın satış fiyatının 4-6 milyar dolar arasında olacağının tahmin edildiğini belirtiyorlar. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’ndaki (İMKB) halka açıklık oranı binde 16 olan Denizbank’ın piyasa değeri önceki günkü kapanış fiyatları itibaüriyle 5.24 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Bankacılar Denizbank’ın satın alınmasının faaliyetlerini genişletmeyi düşünen QNB’nin kaynaklarını zorlayabileceğini ifade ettiler.
Satış kolay olabilir
Bankacılık çevrelerinde Denizbank’a birden fazla talip olabileceği ve Dexia için satışın kolay olabileceği konuşuluyor. Bankacılar, daha önce Denizbank ile ilgilendiğini açıklayan Sberbank’a ek olarak İtalyan bankası Intesa Sanpaolo’nun da potansiyel alıcılar arasında olduğunu ifade ettiler. Intesa Sanpaolo CEO’su Correda Passera, daha önce bu konuda “hiçbir şeyin masada olmadığını” ifade ederek bu yönde basında çıkan haberleri yalanlamıştı. Denizbank’a ilgi gösteren yabancı bankalar arasında HSBC’nin de yer alabileceği belirtiliyor.
Dexia ile ilgilenen Katarlı ikinci talip
QNB, Katar kraliyet ailesine bağlı bir yatırım kurumunun Dexia’nın Lüksemburg merkezli özel bankacılık birimini satın almasının ardından, Dexia’nın satışını değerlendirdiği birimlerle ilgilenen ikinci Katarlı kurum oldu. QNB’nin yüzde 50’si ülkenin ulusal varlık fonu Qatar Investment Authority’e ait. Varlık fonunun daha önceki yatırımları arasında İngiliz bankası Barclays de yer alıyor.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/denizbank-icin-masaya-oturuldu/328192