Yazdır

16 yaşından küçükler hayvan alamayacak

Tarih: 09 Ekim 2011 - 13:54

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ev ve süs hayvanı üretme, yetiştirme ve satışına sıkı denetim getiren yönetmeliği yürürlüğe girdi

Gıda, Tarım ve Hayvanlık Bakanlığı'nın yeni ev ve süs hayvanları yönetmeliğine göre 16 yaşından küçük kişilere bu tip hayvanlar satılamayacak. Bakanlık, ithali yasak olan hayvanların satışını da yasaklayarak hayvan kaçakçılığına karşı önlem almaya çalıştı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ev ve süs hayvanlarının üretildikleri, alınıp satıldıkları, barındırıldıkları ve eğitim gördükleri yerlerin gerekli teknik ve sağlık şartları ile açılma, çalışma ve denetlenmelerine ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
-SÜS HAYVANI TANIMI YAPILDI-
“Ev ve Süs Hayvanlarının Üretim, Satış, Barınma ve Eğitim Yerleri Hakkında Yönetmelik vicdani amaçlı bakımevlerini kapsamıyor. Yönetmelik “Ev ve süs hayvanı”nı şöyle tanımladı:
“Sahiplerinin ya da sahipleri adına sorumluluğunu almış kişilerin yanında bulunan, üçüncü bir şahsa satışı ya da devredilmesi amaçlanmayan arılar, kabuklu hayvanlar, suda yaşayan hayvanlar ve kümes hayvanları hariç olmak üzere, omurgasızlar, amfibik hayvanlar, köpek, kedi, gelincik, süs balıkları, sürüngen, kemirgen, evcil tavşan ve tüm kuşlar.”
Söz konusu iş yerleri insan gıdası imal edilen iş yerlerini olumsuz etkileyecek mesafelere kurulamayacak.
-IŞIK HAYVANLARIN GÖZÜNE TUTULMAYACAK-
Hayvan satış dükkanlarıyla ilgili temizlik koşullarının ayrıntılı anlatıldığı yönetmeliğe göre hayvanları rahatsız edecek kadar güçlü veya yetersiz aydınlatma ile hayvanları doğrudan etkileyecek ışıklandırma yapılamayacak. İş yeri, hastalık yapan mikroorganizmalara ve parazitlere karşı haftada bir olmak üzere, hastalık şüphesi durumu ile gerekli görülen zamanlarda da dezenfekte edilecek. Altlıklar her gün, gerekli durumlarda daha sık ve hayvan değişimlerinde mutlaka değiştirilecek ve her değiştirilmede kafes dezenfekte edilecek. Yönetmeliğe tabi iş yerlerinde bulunan hayvanlar, salgın hayvan hastalığı şüphesi durumunda il veya ilçe müdürlükleri tarafından sahiplerinin sorumluluğunda karantinaya aldırılacak. Karantina masrafları işyeri sahibine ait olacak.
-KEDİ KÖPEK ÜRETİM YERLERİ-
Yönetmeliğe göre kedi ve köpek üretim idari büro, veteriner hekim odası, duş, depo, tuvalet ve hayvan karantina ünitesi, hayvanların yiyeceklerinin hazırlandığı bölüm, temizlik ünitesi, kapalı ve açık gezdirme alanı bulunacak. Kedi üretim yerinin içine, kedilerin yatabilmesi için yatak, yüksekliklere tırmanabilmesi ve oyun oynayabilmesi için oyun ve tırmanma platformları ve benzeri malzemeler konulacak. Üretim yerlerinde kimliklendirilmiş kedi ve köpek yavrularına, Bakanlık tarafından belirlenen zamanlarda aşı ve iç-dış parazit ilaçlaması yapılacak. En son yapılan aşılama tarihi üzerinden on beş gün geçmiş yavrular satış yerine gönderilecek. Kemirgen üretim yerlerinde farelerin barındırıldıkları kafes kapaklarının tel aralığı 6 mm, ratların 12 mm’den daha geniş olamayacak.
-HAYVAN KAÇAKÇILIĞINA ÖNLEM-
Yönetmelik ithali yasak hayvanların satışını yasakladı. Onaltı yaşından küçük kişilere ev ve süs hayvanı satılamayacak. Müşterilerin kafeste bulunan hayvanlara direk teması ve ulaşmasını önleyecek gerekli tedbirler alınacak. Satış yerinde gebe veya yeni doğum yapmış hayvanlar ile tüylenmemiş kanatlı yavruları ve iki aylıktan küçük kedi ve köpek yavrusu bulundurulamayacak. Çevreden ve doğadan alınan veya izinli kuruluştan alınmayan hayvanların satışı yapılamayacak. Yuvadan erken alınmış veya tüylenmesini tamamlamamış yavru kuşlar satışa sunulamayacak.
Barınma ve eğitim yerlerine iki aylıktan küçük ve aşısı tamamlanmamış yavru köpekler kabul edilmezken, şu koşullar aranacak.
“-Barınma ve eğitim yerlerine kabul edilecek hayvanların aşı ve parazit ilaçlamalarının yapılmış olması şart olacak.
-Eğitim yerlerinde, hayvanlara hangi eğitimin verileceği bir tutanağa yazılır. Bu tutanak eğitim yeri sorumlusu ve/veya sahibi ile hayvan sahibi tarafından imzalanacak.
-Barınma ve eğitim yerlerine bırakılan hayvanların hastalanması durumunda, hayvan sahibine bilgi verilerek tedavisi yapılacak. Hayvan sahibine ulaşılamıyorsa işyeri veteriner hekiminin kararı uygulanır. Masraflar hasta hayvan sahibi tarafından karşılanacak.
-Barınma ve eğitim yerlerine bırakılan hayvanın ölmesi durumunda hayvan sahibine bilgi verilir ve talep etmesi halinde masraflar kendisine ait olmak üzere resmi kurumlarda otopsi ve laboratuvar analizleri yaptırılabilecek.
-Hayvan eğitim yerlerinde yeterli sayıda eğitim uzmanı ve bakıcı istihdam edilecek.
-Yabancı uyruklu eğitim uzmanlarına ait eğitimci belgelerinin resmi makamlara onaylatılması şart tutulacak.”
Yönetmelik kapsamında kurulan, iş yerlerinde veteriner hekim istihdamı tutulurken iş yeri veteriner hekimi, iş yerlerini amacı dışında muayene, tedavi, ilaç ve aşı uygulaması gibi amaçlarla kullanamayacak. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce, ruhsatlı veya ruhsatsız olarak faaliyet gösteren iş yerleri, 2012 yıl sonuna kadar yönetmeliğe uygun hale getirilecek.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/16-yasindan-kucukler-hayvan-alamayacak/327285