Yazdır

Türkiye'nin yeni bankası Bank Audi

Tarih: 06 Ekim 2011 - 07:49

Eğer onay çıkarsa Bank Audi, Türk finans sektörünün 45’inci bankası olarak faaliyet gösterecek

Türk bankacılık sektöründe Arap Baharı rüzgarı. Daha önce Tekstilbank’ı almak için girişimde bulunan Lübnan’ın en büyük bankası Bank Audi, Türkiye ısrarını sürdürdü ve mevduat bankacılığı için BDDK’yla yaptığı görüşmeleri tamamladı. 300 milyon dolarlık sermaye yeterlilik şartını kabul eden Bank Audi, Üst Kurul’un son onayını bekliyor...
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 10 yıl aradan sonra ilk bankacılık lisansını vermeye hazırlanıyor. Üst Kurul’a yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre, daha önce Turgut Yılmaz’ın sahibi olduğu Tekstilbank’ı satın almak için girişimlerde bulunan Lübnanlı Bank Audi, mevduat bankacılığı için BDDK’yla yaptığı görüşmeleri tamamladı.
Gereken şartların tamamını yerine getiren Lübnanlılar, Türk bankacılık sektörüne adım atmak için gün saymaya başladı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’in daha önce ısrarla altını çizdiği 300 milyon dolarlık sermaye yeterliliğine de ‘Ok’ diyen Araplar, şimdi Üst Kurul’un vereceği resmi onayı bekliyor. Eğer onay çıkarsa Bank Audi, Türk finans sektörünün 45’inci bankası olarak faaliyet gösterecek. Dört katılım bankası da dahil edildiğinde sektörün 49’uncu üyesi olacak.
Lübnan’ın en büyüğü
Audi Saradar Group’un sahibi olduğu 1830 yılında kurulan Bank Audi, 11 ülkede faaliyet gösteriyor. 2011 ilk yarısında 29.1 milyar dolar toplam aktife sahip olan bankanın konsolide kârı 179 milyon dolar seviyesinde. Kasasında 25.3 milyar dolar mevduat bulunan bankanın çalışan sayısı 5 bine ulaştı. Lübnan’ın en büyük bankası olan Bank Audi, tüm Arap dünyasının dördüncü büyük bankası unvanına sahip. Banka özel bankacılık alanında Avrupa’da genişlemek için geçen yıl Eylül ayında Commerzbank’ın Monako’daki iştirakini almıştı. Bankanın sahipleri arasında Sudan Merkez Bankası da bulunuyor.
Arap sermayesi 2003’te akın etmeye başladı
Ak Parti Hükümeti’nin başlattığı Ortadoğu açılımı ve ekonomide yakalanan güçlü büyüme trendi, Arap yatırımcıların Türk finans sektörüne olan bakışını da değiştirdi. 2003’ten itibaren Türk bankacılık sektörünü yakın markaja alan Körfez yatırımcıları önemli sayılabilecek birçok satın alma gerçekleştirdi. Bu satın almaların ilki 2006’da MNG Bank’ın Lübnanlı Hariri Ailesi tarafından 160 milyon dolara satın alınması oldu. 2007’de bankanın tabelasını Turkland Bank olarak değiştiren Haririler, Türkiye’ye yatırım yapan ilk Lübnanlı grup olarak tarihe geçti. Yine aynı yıl Suudi The National Commercial Bank (NCB), Türkiye Finans Katılım Bankası’nı 1 milyar 80 milyon dolara satın alarak sektöre hızlı bir girişi yaptı. Kuveytli NBK da 2008’de küçük ölçekli bankalar kategorisinde yer alan Turkish Bank’a yüzde 40 hissesini satın alarak ortak oldu. Bu ilginin son halkası TMSF tarafından satışa çıkarılan Adabank idi. Bahreynli GFC ile ünlü işadamı Remzi Gür bankaya lisans bedeli olarak 75 milyon dolar önerdi. TMSF Fon Kurulu’nun satışa onay vermesinin ardından gözler BDDK’ya çevrildi. BDDK gerekli sermaye ve ulusal güvenlik incelemesini yaptıktan konuyla ilgili son kararını verecek.
UFUK ŞANLI  -  VATAN

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/turkiyenin-yeni-bankasi-bank-audi/326988