Yazdır

Sabancı'dan Kayseri cinliği

Tarih: 30 Eylül 2011 - 08:41

Elektrik dağıtım ihalelerinde 15 Milyon dolar teminatı yakan Sabancı, 300 Milyon dolar kazanacak

Özelleştirme İdaresi'nin elektrik dağıtım bölgelerine teklif veren şirketlere ihale bedellerini yatırmaları için verdiği süre dün doldu.
İhale bedelini yatıran firma çıkmadı. Böylece 45 milyon dolarlık teminat yandı.
Boğaziçi ve Trakya özelleştirmeleri için ise toplamda 66 milyon dolar teminat yatırma şartı ile ihale bedelini yıl sonuna kadar ödeme süresi verildi.
EnerjiSA 15 milyon dolar teminatı yakarak Gediz Elektrik'ten çekildi, ihale iptal oldu. Yıldızlar SSS Holding, AYEDAŞ ve Toroslar elektrik dağıtım içinse herhangi ek süre talebinde bulunmadan yaklaşık 30 milyon dolarlık teminatını yaktı.
SABANCI 300 MİLYON DOLAR KARDA
Gediz'de 15 milyon dolar teminat yakan EnerjiSA, İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım'da (AYEDAŞ) üçüncü olarak ihale daveti almaya hak kazandı. Şirketin 1 milyar 515 milyon dolar ihale bedelini yatırarak AYEDAŞ'ı almasına kesin gözüyle bakılıyor.
İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım'a en yüksek teklifi 1 milyar 813 milyon dolarla MMEKA Makine (Mehmet Kazancı-Mehmet Emin Karamehmet ortaklığı) vermişti. Ancak grup teminatı yatıramamıştı. Ardından İhalede 2. en iyi teklifi veren Yıldızlar Holding’in 1.8 milyar dolarlık bedeli ödemek için kredi bulamayınca 30 Milyon Dolarlık teminatı da yanmıştı.
Şimdi 3. sıradaki Sabancı İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım'ını 300 Milyon Dolar düşük bedelle sahip olacak.
Sabancı’nın gönlündeydi
Akdeniz Elektrik, Ciner Grubu’nun çekilmesi üzerine Enerjisa’ya teklif edilmişti. Ancak Akdeniz Elektrik için ÖİB ile görüşmelere baslayan Enerjisa, geçtiğimiz haftalarda Akdeniz’den de çekilmiş, bu durum AYEDAŞ’ı almak için bir taktik olarak görülmüştü. Yıldızlar’ın AYEDAŞ’ı devralmayacağının netleşmesiyle, Enerjisa’nın bu taktiğinin işe yaradığı da ortaya çıkmış oluyor. Böyle bir durumda şirkete 1 milyar 515 milyon dolar teklif eden Enerjisa, AYEDAŞ’ın ihalesinde ortaya çıkan 1 milyar 813 milyon dolarlık en yüksek teklife göre şirketi, 298 milyon dolar daha düşük bir fiyata devralmış olacak. Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman da, üçüncü en iyi teklifi verdikleri İstanbul Anadolu yakasında elektrik dağıtımı yapan AYEDAŞ’ı da devralmayı değerlendirebileceklerini söylemişti. 
Bölgenin avantajı kayıp-kaçak oranının az olması
- AYEDAŞ İstanbul Anadolu Yakası’nın tüm elektrik dağıtım işlerini yürütüyor.
- 2009 yılı faaliyet raporuna göre AYEDAŞ’ın abone sayısı 2 milyon 242 bin 139’u buluyor.
- Bölgede kayıp-kaçak oranı yüzde 7.48. AYEDAŞ’ın değeri düşük kayıp-kaçak oranıyla yükseliyor.
- 2009 sonunda son 10 yılın en yüksek tahsilat oranına ulaşan AYEDAŞ, 2 milyar 190 milyon TL’lik tahakkuka karşılık 2 milyar 166 bin TL tahsilat gerçekleştirdi.
AKSA 55 MİLYON $ YATIRACAK
Cemil Kazancı'nın sahibi olduğu Aksa ise Boğaziçi Elektrik için yüzde 2 teminat yatırmak şartı ile 2.7 milyar doları yıl sonuna kadar ödeme süresi aldı. Şirketin Ekim ayı sonuna kadar ise 55 milyon dolar teminat yatırması gerekiyor.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/sabancidan-kayseri-cinligi/326449