SUUDİ Arabistan’ın Cidde kentinde bir mahkemenin araba kullandığı için önceki gün bir kadına verdiği 10 kırbaç cezasına tepkiler artarak sürerken Kral Abdullah’ın cezayı geri aldığı öğrenildi. Suudi Prenses Amire el Tevil, dün akşam Twitter hesabına şunları yazdı: “Allah’a şükür, Şeyma’ya kırbaç iptal edildi. Sevgili Kralımız’ın sayelerinde. Eminim bütün Suudi kadınlar mutlu olacaktır. Zor zamanlarda birlikteyiz, iyi zamanları da birlikte kutluyoruz. Suudi olmaktan gurur duyuyorum.” Kral Abdullah’ın bu kararının kadınların araba kullanmasının önündeki engelleri kaldırıp kaldırmayacağı ise henüz belli değil. Ancak bu gelişmenin ardından ülkedeki kadınların sürücülük hakları için daha fazla talepkar olmaları bekleniyor.
Suudi Arabistan Kralı Abdullah daha geçen hafta sonu yaptığı açıklamada, ülkedeki kadınların ilk kez oy kullanabileceklerini hatta üyelerinin tamamını kendisinin atadığı Şûra Konseyi’ne kadınların da üye olabileceğini söylemişti.
Yasalarda bile yok
Dünyada kadınlara otomobil kullanmanın yasak olduğu tek ülke olan Suudi Arabistan’da aslında bu konuda yazılı bir yasa yok. Ancak muhafazakâr gelenekler ve dini görüşler temel alınarak otomobil kullanmanın kadını günah işlemeye karşı “dayanıksız” kılacağı yönünde bir görüş var. Kadınların bu nedenle şoför kiralaması gerekiyor. Bu da ayda 700 liraya varan faturalar çıkarıyor. Suudi Arabistan’da farklı kadın örgütleri, bu yasağın kaldırılması için çaba gösteriyor. Haziran ayında
32 yaşındaki bilişim teknolojisi uzmanı Manal el-Şerif, kadınlara araba kullanma yasağına itiraz etme çağrısı yapmış, kendi videosunu da internette paylaşmıştı. Şerif, “kamu düzenini bozmak” suçundan gözaltına alınmıştı.
Ehliyeti yurtdışından alıyorlar
OTOMOBİL kullandığı için kırbaçlanmayı bekleyen Batı’da eğitim görmüş, 34 yaşındaki Şeyma Cesteyna Arab News’e konuştu. “Hâlâ şoktayım. Cezayı temyiz edeceğim” diyen kadın, uluslararası ehliyete sahip olduğunu vurguladı. S.Arabistan’da kadınlara ehliyet verilmediği için birçok kadın sürücü belgesini yurtdışında alıyor. Şeyma’nın avukatı Adnan el-Salih müvekkiline Suudi ehliyeti olmadan araç kullandığı için ceza verildiğini belirterek, “Ona niye iki ceza verildi. Cezasını ödedikten sonra, hangi yasaya dayanıp ona kırbaç cezası veriyorsunuz? Kadın olduğu için mi? Niye erkekler mahkemeye sevkedilip kırbaç cezası almıyor? Uyuşturucu kaçırmamış, bir kazaya neden olmamış” dedi. Cezası emsal teşkil edebileceği gerekçesiyle temyiz edilecekti ancak bu durumda süreç bitmiş oldu.