Grubun CEO'su Claudia Trimde'ye göre ekonomik kriz dünyada zengin sınıfı etkilemedi. Trimde'ye göre İspanya'da kriz var ama zenginler daha zengin. Lüks harcama artıyor. Kriz, sadece orta sınıfı vuruyor.Modellik ve televizyonculuk yaptıktan sonra lüks yayıncılık alanında çalışmaya başlayan ve dört yıldır İspanyol 'Le City Deluxe Group'un CEO'luğunu yapan Claudia Trimde, dünyanın bir tarafı krizde iken büyümeye devam eden ülkeler olduğuna dikkat çekti ve ekledi: "İspanya'da kriz var, ama zenginler daha zengin. Dolayısıyla lüks harcamaların oranında artış var. Kriz sadece orta sınıfı vuruyor." Uluslararası danışmanlık şirketi The Boston Consulting Group'un 'Lüksün Yeni Dünyası' raporu da Trimde'yi teyit ediyor. Rapora göre dünya lüks tüketim pazarı 2010'da 1 trilyon Euro'ya ulaştı.
Medya Derneği ve Bahçeşehir Üni-versitesi'nin konuğu olarak Türkiye'ye gelen Trimde, küresel krizin lüks tüketimde yol açtığı değişiklikleri Zaman'a değerlendirdi. Zengin insanları hedefleyen 'lüks yayıncılık', alışkanlıkları da yönlendiriyor. Trimde, başka insanlarla benzer görünmekten kaçınan, farkını ortaya koymak isteyen bu kitlenin yayınlarını bir rehber olarak takip ettiğini söylüyor. Dünyanın bir tarafı krizde iken büyümesine devam eden ülkeler olduğuna dikkat çeken Trimde, "Özellikle gelişmekte olan ekonomilerde yeni bir orta sınıfın varlığı hissediliyor. Bu ülkelerde zenginleşenlerin sayısı da artıyor. Bu yüzden her geçen gün üst gelir grubu gittikçe genişliyor." diyor. Trimde, krizin etkisini her ülkede farklı şekilde gösterdiği fikrinde. Ona göre kriz lüks harcamaları azaltmadı, sadece tüketicilerin adresi değişti. Krizin büyük oranda kendini hissettirdiği ülkesinden örnek veren Trimde, "İspanya'da kriz var, ama zenginler daha zengin. Dolayısıyla da lüks harcamaların oranında da bir artış var. Kriz sadece orta sınıfı vuruyor. Yoksa zenginlerin tüketim eğilimlerini değiştirmiyor." diyor. En çok Rus zenginlerin tüketim çılgınlığına şaşırıyor. Gösterişin ön planda olduğu Rusya'da yeni zenginlerin, özellikle gençlerinin gösterişe eğilimli olduklarını söylüyor. Diğer taraftan büyüme oranı yüzde 8,8 olarak açıklanan Türkiye'de pahalı tüketime ilginin de arttığı görüşünde. Türkiye'nin bu pazardaki payı yüzde 0,5 civarında. Trimde, Türkiye'yi, "Kendine güveni gelmiş. Takip eden bir ülke olmaktan çıkıp çoktan yönlendiren bir ülke olma konumuna yükselmiş." diye yorumluyor.
AFRİKA, LÜKSLE 20 YIL SONRA TANIŞACAK
Çin'in, pahalı markaları tüketen ülkeler listesinde 2. sırada yer aldığını kaydeden Trimde, benzer bir eğilimin önümüzdeki yıllarda da diğer Asya ülkeleri için de geçerli olacağını vurguluyor. Bu yüzden yayın grubu, bundan sonraki durağını Hindistan olarak belirlemiş. Yirmi yıl sonra ise lüks pazarın en gözdesi Afrika olacak. Yaşanan hiçbir kriz, küresel ekonomiyi bitme noktasına getirmeyecek. Sadece paranın yer değiştireceğini ifade eden Trimde, "Afrika ülkeleri Asya ülkelerine yaklaşacak. Gana'da bu gelişmeler görülmeye başlandı bile." diyor.
Trimde'nin etrafı lüks tüketen insanlarla çevrili ama o, kendi hayatında sadelikten yana. Trimde'ye göre bir şeyin sade ve zarif olması yeterli. Çok para harcamaktansa zevkli davranmayı tercih ediyor. Bir insanın varlıklı olmasının bir bedeli olduğunu söyleyen Trimde, "Bunu bütün zenginlere öğreteceğiz." diyor. Dergi olarak Yeryüzü Doktorları'na, UNICEF'e, yetimhanelere ve Afrika'ya yardım topladıklarını söylüyor. Lüks tüketim yayıncılığında uzman bir isim olan Trimde'nin sahibi olduğu Le City Deluxe Group, Londra, Milan, Paris, Moskova ve Miami gibi dünyanın önemli şehirleri için özel versiyonları bulunan dergiler yayımlıyor. Trimde, dergilerinin Türkiye'de de İstanbul Deluxe ismiyle üç ayda bir yayına başlayacağını açıkladı. Grup her ülkenin kendine özgü tüketim anlayışı olduğu için bayilik sistemi ile çalışmayı tercih ediyor. Bu yüzden küresel yayın yaparken yerel özellikleri de yansıtıyor.
Rahime Sezgin / Zaman