Yazdır

İsrail'e kara para gölgesi

Tarih: 17 Eylül 2011 - 08:43

Kara para aklama ve vergi kaçakçılığına karşı İsviçreli bankalar hakkında soruşturma açan ABD, şimdi de İsrail'in 3 dev bankasını incelemeye aldı.

ABD'nin vergi kaçakçılığı ve kara para aklama suçlarına karşı başlattığı küresel operasyonda İsviçre'den sonra yeni hedef İsrail. Milyarlarca dolarlık offshore hesapl a r ı - nın peşine düşen ABD, İsrail bankalarını yakın takibe alırken, İsrail'in 3 dev bankası Bank Hapoalim, Bank Leumi le-Israel BM ve Bank Mizrahi-Tefahot hakkında inceleme başlattı. ABD Adalet Bakanlığı'nın 2007 yılında İsviçre bankalarına yönelik başlattığı soruşturmanın kapsamı genişlerken, inceleme başlatılan İsrailli banka sayısının artabileceği öğrenildi. ABD Adalet Bakanlığı ve Ulusal Gelir İdaresi'nin ortaklaşa yürüttüğü soruşturma kapsamında söz konusu 3 bankanın İsviçre'deki şubeleri ile İsviçreli bankalar arasındaki hesap ilişkilerine yönelik istatistiki verilerin dökümleri istendi. ABD, vergi kaçakçılığı soruşturması kapsamında 10 bankayı yakın takibe almış durumda. ABD'li Başsavcı Yardımcısı James Cole, 7 İsviçreli 3 de İsrailli toplam 10 bankadan 23 Eylül'e kadar İsviçre operasyonlarında ABD'li müşteriler hakkındaki laşa istatistiksel bilgileri sağlamalarını istedi. Öte yandan, ABD'nin yakın takibe aldığı bankalar arasında Credit Suisse ile birlikte İngiliz HSBC bankası da yer alıyor.
Şubeleri vergi cennetlerinde
Toplam varlık büyüklüğü haziran 2011 itibariyle 86 milyar doları bulan İsrail'in en büyük bankası Bank Hapoalim'in İsviçre dışında, Lüksemburg ve Cayman Adaları gibi vergi cennetlerinde de şubeleri bulunuyor. Mart 2011 itibariyle sahip olduğu toplam varlık 39 milyar doları aşan İsrail'in dördüncü büyük bankası konumundaki Bank Mizrahi-Tfahot'un ise Avrupa ve ABD operasyonlarının dışında Cayman Adaları ve Panama'da da şubeleri var. ABD'nin mercek altına aldığı Bank Leumi'nin ise 18 denizaşırı ülkede operasyonları bulunuyor.

İsrail'i İsviçre ele verdi
ABD'nin offshore hesaplarını inceleme sürecinde, İsviçreli UBS bankasının müşterilerine, varlıklarını ABD dışındaki bankalara yönlendirmelerini tavsiye ettiğinin ortaya çıkmasıyla soruşturmaya İsrail ayağı eklendi. UBS müşterilerini temsil eden avukat David Garvin, "İsviçreli bankacıların çoğu, müşterilerine, paralarını diğer varlık hesaplarına aktarmalarını söyledi" dedi. Söz konusu bilgiler ışığında, ABD Adalet Bakanlığı ve Ulusal Gelir İdaresi, İsrail'deki Bank Leumi, Bank Hopoalim ve Mizrahi-Tefahot hesaplarına yönelik bilgiler elde ederken, soruşturma kapsamını genişletti.
İRFAN DONAT / Sabah

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/israile-kara-para-golgesi/325264