Yazdır

Lehman’ı kamu bankaları kurtaracak

Tarih: 16 Eylül 2011 - 08:04

Lehman Brothers Türkiye’deki iştiraki RCT Varlık Yönetimi kamu bankalarının tahsili gecikmiş alacaklarına talip

Küresel krizin en önemli sembollerinden Lehman Brothers’ın Türkiye’deki iştiraki RCT Varlık Yönetimi kamu bankalarının tahsili gecikmiş alacaklarına talip. Yönetimi 2009’da Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na geçen RCT; Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıflar Bankası’nın toplam 4.7 milyar liralık tahsili gecikmiş alacaklarını devralmak için bankacılarla masaya oturdu.
Özel bankalar sorunlu kredilerini finans piyasalarının ‘çöpçü balıkları’ olan varlık yönetim şirketlerine satarak hem bilançolarını temizliyorlar hem de kasalarına nakit para koymuş oluyorlar. Kamu bankaları ise geçmişte bu şirketlerle çalışmaya çok sıcak bakmıyordu.
Rekabetin iyice şiddetlendiği ve artık her kuruşun çok değerli hale geldiği bir dönemde rakiplerinden daha fazla geride kalmak istemeyen kamu bankalarının imdadına TMSF yetişti. Kamu bankaları ile masaya oturan ve ‘batık kredilerinizi uygun koşullarla ben temizleyebilirim’ diyen Fon’un bu cazip teklifine kamu bankalarından olumlu yanıt geldi.
Ziraat, Halk ve Vakıfbank yöneticileriyle yapılan görüşmelerde 4.7 milyar liraya ulaşan sorunlu alacakların bir bölümünün RCT’ye devredilmesi konusunda taraflar prensipte anlaştı.
Ufuk Şanlı  - Vatan

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/lehmani-kamu-bankalari-kurtaracak/325158