Rize’nin Boğaziçi Köyü’nde geçen yıl köylüler tarafından ayağı kırık halde bulunan karaca yavrusu, tedavisi için aynı köyde yaşayan Vahşi Hayat Derneği Başkanı ve fotoğraf sanatçısı Cemal Gülas’a getirildi. Gülas, çağırdığı veterinere tedavisini yaptırdığı ve adını ’Bambi’ koyduğu karaca yavrusunu bir süre gözetim altında tuttu. Tedavi ardından doğaya salınan karaca yavrusu, geçen yılın Kasım ayında, bu kez avcılar tarafından vuruldu. Köylüler, yine yaralı halde buldukları Karacayı Cemal Gülas’a getirdi ancak yavru kurtarılamadı.
Tazminat istiyorlar
Karaca yavrusunu vuranları bulamayan, bu nedenle işlem yapamayan Rize Çevre ve Orman Müdürlüğü, yabani hayvanı alıkoyduğu, kendilerine haber vermediği ve tedavi süresince insana alışarak yabani özelliğini kaybeden karaca yavrusunun vurulmasına sebep olduğu iddiasıyla Gülas hakkında, 3 bin 250 TL tazminat talebiyle Çamlıhemşin Sulh Ceza Mahkemesi’nde dava açtı. Gülas savunmasında, yaralı karaca yavrusunun tedavisinin ardından doğaya salındığını ve süt içmek için 5 kez dernek binası çevresine geldiğini belirtti. Gülas, şöyle dedi, “Karaca yavrusu herhangi bir bağımlılık göstermeden kendi doğal düzenine alışarak doğaya döndü ve orada hayatını sürdürmeye çalıştı. Bu sırada avcılar tarafından vuruldu. Bu olay hem beni, hem dernek gönüllülerini, hem de kurtarılması için çaba gösteren köylüleri derin bir yasa boğdu. Bu kaybın ardından söz konusu davanın açılması acımızı bir kat daha arttırdı. Bahsi geçen suç oluşmuştur, doğrudur. Karaca yasadışı avlanmıştır. Fakat bu suç tarafımdan değil, karacayı vuran kişi veya kişiler tarafından işlenmiştir. Bu eylemi gerçekleştiren ben olmadığım halde, bu yasaya ve komisyon kararına istinaden neden ve nasıl suçlandığımı anlamıyorum ve bu suçu asla kabul etmiyorum.”
Müdürün çocukları
Gülas savunması sırasında, Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne getirilen yaralı karaca yavrularıyla dönemin Çevre ve Orman Müdürü Sabit Kandemir ve çocukların bahçede oynamalarını gösteren fotoğrafları delil olarak sundu. Dava 22 Kasım tarihine ertelendi.