Ray Sigorta İcra Kurulu Üyesi Mali ve İdari İşler Direktörü Koray Erdoğan, sektörde 53 yıldır faaliyet gösteren Ray Sigorta’nın operasyonel etkinliği yüksek bir sigorta şirketi olmak için çalışmalarına devam ettiğini ve maliyetleri hızla düşürdüğünü söyledi.
Ray Sigorta, operasyonel etkinliği ve çalışanların verimliliğini artırmak için harekete geçti. Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan İcra Kurulu Üyesi Mali ve İdari İşler Direktörü Koray Erdoğan, Ray Sigorta’nın optimum sayıda, doğru insanlarla, kaynakları daha verimli ve etkin bir şekilde kullanarak maliyetlerini hızla aşağıya çektiğini belirtti.
Bu stratejinin belirgin sonuçlarının daha etkili olarak 2012 yılında ortaya çıkacağını öngördüklerini ifade eden Erdoğan, “Sigorta sektöründe birbirine yakın ölçekte şirketlerde yüzde 12 masraf oranıyla çalışan da var yüzde 24 ile de. Bu tespite göre aynı hasar/prim oranında bir şirket diğerinden yüzde 12 oranında daha iyi sonuç alıyor demektir. Yüzde 80 hasar prim oranında biri kâr ederken diğeri zarar yazıyor. Dolayısıyla kısa dönemde kârlılığın yolu etkin işleyen bir yapı kurmaktan geçiyor” diye konuştu.
‘HEDEF SÜRDÜRÜLEBİLİR BAŞARI’
Uzun vadede ürün farklılaştırması, market segmentlerinin çok iyi bir şekilde ayrıştırılması ve bu segmentlere ve ihtiyaçlara uygun ürünlerin pazarlanmasının sürdürülebilir bir başarının temelini oluşturacağını kaydeden Erdoğan, “İdeal maliyet ile müşteri ihtiyaçlarına uygun olarak dizayn edilen ürünlerle aşırı fiyat rekabetini ortadan kaldırmak temel hedefimizdir” dedi.
1990’lı yıllardan itibaren kademeli olarak hayat ve zorunlu sigortalar dışındaki sigortalarda serbest tarife rejimine geçişle birlikte sigortacılık sektöründe rekabetin de hızla arttığını ve rekabetin hizmetin kalitesinden ziyade fiyatlar üzerinde etkisini gösterdiğini ifade eden Erdoğan şunları söyledi; “Bir sigorta şirketini diğerinden ayıran uyguladığı temel stratejilerdir. Yeni piyasa koşulları içerisinde uzun vadede kalıcı olabilmek için sigorta şirketinin bir strateji oluşturması ve bu stratejiyi etkili bir şekilde uygulaması gerekir. Sektörde benzer ürünler, fiyat rekabetine yol açıyor. Bu durumda kısa dönemde fiyat odaklı stratejiler hakim olacakken, uzun dönemde rakiplerinizden daha iyi ürünler sunabilen bir şirket algısının yaratılması önem taşıyor.”
‘KÂR ETMENİN YOLU’
Bir sigorta şirketinin kâr edip etmediğinin temel göstergesi olan bileşik rasyonun iki bileşeni bulunduğunu belirten Koray Erdoğan, “Bir tanesi, hasar/prim, diğeri ise masraf oranı. Hasar/prim oranının prim tarafında, rekabet nedeniyle çok yol alamıyorsunuz. Bu nedenle, daha çok hasar tarafına yoğunlaşmak gerekiyor. Burada yapılacakların başında, segmentasyonun doğru yapılması ve o segmentasyona uygun fiyatlama yapılabilmesi, müşterinin tanınması ve iyi müşterinin kaçırılmaması, belirli branşların payının azaltılması, belirli teminatların belirli müşterilere verilmemesi ya da belirli teminatların tamamen istisna tutulması ve hasar süreçlerinin iyileştirilmesi geliyor” diye konuştu.
Bileşik rasyonun diğer bileşeninin ise tamamıyla şirketlerin kendi kontrolünde ve aldığı tedbirlerin sonuçlarını kısa sürede görebildiği masraf oranı olduğunu dile getiren Erdoğan, “Burada ise amaç genel giderleri ve operasyonel maliyetleri azaltmaktır. Bu da optimum sayıda insanla verimli bir yapı kurmakla mümkün olmaktadır. Ray Sigorta’da şu anda bizim üzerinde durduğumuz temel konu da bu. Operasyonel etkinliği çok yüksek bir sigorta şirketi yaratmak” dedi