Yürürlüğe giren yeni Sayıştay Yasası'yla Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) dâhil tüm kurumların mali denetimleri yapılacak. Sayıştay, devlete ait ordunun elindeki silah ve bina gibi tüm malların sayımını yapacak ve denetleyecek. Dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un emriyle emekli paşalar için Fenerbahçe Orduevi arazisine lüks konutlar yapıldığı iddialarını incelemek isteyen Sayıştay denetçileri daha önce engellenmişti. Askerî yetkililer 'yönetmelik' olmadığı gerekçesiyle denetçileri içeri almamıştı. Yeni kanunla birlikte tüm imtiyazlar ve muğlâklıklar ortadan kalktı. Sayıştay, MİT ve Emniyet'i de denetleyecek. Söz konusu kurumlar hakkında hazırlanan raporlar Meclis'e sunulacak.
Savunma, güvenlik ve istihbarat ile ilgili kamu idarelerinin ellerinde bulunan devlet mallarının denetimi sonucunda hazırlanacak raporların kamuoyuna duyurulmasına ilişkin hususlar; ilgili kamu idarelerinin görüşleri alınarak Sayıştay tarafından hazırlanıp Bakanlar Kurulu'nca çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenecek. Yasadaki bu madde çeşitli eleştirilere neden olmuştu. Bu raporların hiçbir zaman kamuoyuyla paylaşılmayacağı savunulmuştu. Üst düzey Sayıştay yetkilileri, dünyanın her yerinde milli güvenliği ilgilendiren bilgilerin gizli tutulduğunun altını çiziyor. Fakat her raporun 'gizlilik' yüzünden kamuoyundan saklanması gibi bir keyfi durumun ortaya çıkmaması için de gerekli tedbirlerin alınacağını ifade ediyor.
Işık Koşaner'in ses kaydında dert yandığı bir başka husus ise OYAK'ın kamu kurumu statüsünde kabul edilme ihtimali. Devlet İhale Kanunu'nun yerine 1 Ocak 2003'te 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle birlikte OYAK için tartışmalı süreç başladı. Kanun kapsamındaki kuruluşların mal ve hizmet alımları ile yapım işleri için mevzuata uygun ihale açması gerekiyor. Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı tüzel kişilik olarak kurulan OYAK ise eski kanuna göre imtiyazlıydı ve özel şirket gibi davranabiliyordu. Yeni kanunla imtiyazı ortadan kalkmasına rağmen 8 yıldır İhale Kanunu'na tabi değilmiş gibi hareket ediyordu. Ancak bir ihale sebebiyle yapılan şikâyet bu durumu değiştirdi. Kamu İhale Kurumu, OYAK'ın yarıdan fazla hissesine sahip olduğu Bolu Çimento'nun ilgili kanun kapsamında bulunup bulunmadığını belirlemek için toplandı. Kurum, OYAK ve yarıdan fazla hissesine sahip olduğu tüm iştiraklerinin kanun kapsamında olduğuna hükmetti.
OYAK, imtiyazlarını kaybetmemek için çeşitli yollar denedi. Önce KİK'in kararının iptali için Ankara 7. Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Fakat buradan istediği karar çıkmadı. Ardından Meclis'te kulis faaliyetleri başladı. Meclis'te kabul edilen 'torba yasa'ya bir madde ekleyerek, KİK mevzuatından çıkmayı hedefleyen OYAK, yine istediğini alamadı. Kurum yöneticilerinin Meclis'te kulis yaparak KİK mevzuatı dışına çıkma çabaları, geçmişte hukuksuz işlem yaptıklarının itirafı olarak değerlendirildi. Son çare olarak Danıştay'ın kapısını çaldı. Yürütmenin durdurulması için başvuruda bulundu. Fakat Danıştay 13. Dairesi '2011-990' sayılı kararla yürütmenin durdurulması isteğini reddetti. Danıştay'ın kararının ardından OYAK'ın kamu ihale mevzuatına göre hareket etmesi gerektiği bir kez daha tescillenmiş oldu. Danıştay, şimdi davayı esastan görüşecek.
ZAMAN