Yazdır

'Çocuğum bankacı olmasın'

Tarih: 22 Ağustos 2011 - 09:15

Finansgundem.com’un başlattığı “Beyaz Yakalı Köleler” başlıklı yazı dizisine bankacılar yoğun ilgi gösterdi

Onlar Türkiye’nin en büyük ve en fazla kar eden kurumlarının çalışanları. Bugün bankaların yazdığı milyar dolarlık karlarda büyük katkıları var. Bankonun arkasındaki gizli kahramanlar… İşleri havale, hesap açma, EFT gibi klasik bankacılık işlemleriyle sınırlı değil, kredi kartı satıyorlar, sigorta yapıyorlar, kredi veriyorlar, yeni bir müşteri kazanmak için bir maraton koşucusu kadar efor sarf ediyorlar. Her üç ayda yenilenen hedeflerine ulaşmak için en yakınlarına aile üyelerine ve arkadaşlarına ürün pazarlıyorlar. Büyük ir bölümü asgari ücretliden biraz fazla kazanıyor. Her sektörde olduğu gibi bankacılık sektöründe de üst yönetim ile en alttakilerin ücretleri arasında büyük bir uçurum var. Bir bankacı fiyat uçurumunu şu sözlerle özetliyor: “Genel müdürün köpeğinin aylık mama gideri benim maaşımdan yüksektir.”
“ÇOCUĞUM BANKACI OLMASIN”
Bir kriz çıktığında ise önce onlar kapının önüne konuluyor. Ancak bir banka sınav açtığında ise on binlerce kişi onların yerinde olabilmek için yarışıyor. Onlar ise adeta robotlaşan hayatlarını sürdürmek için çalışıyorlar. “Çocuğumun bu mesleği yapmasına asla izin vermem” diyecek kadar yaptıkları işten soğumuş durumdalar. Üniversite mezunu bir bankacı, “Bu mesleği yapmaktansa kamuda çaycı olmayı tercih ederim” diyor.
Bu duruma gelinmesinin en büyük nedenleri ise düşük ücret, ‘hedeflere ulaşın’ baskısı, günün geç saatlerine kadar çalışmak zorunda kalmaları… Bazen tatil günlerinde bile işe gitmek zorunda kalmaları.
HİKAYENİZİ GÖNDERİN YAYINLAYALIM 
Evet onlar artık, ‘Beyaz yakalı köleler’…
Finansgundem olarak yaklaşık 190 bin bankacının hikayesini yazı dizisine dönüştürdük. Yoğun ilgi gören haberimize katkı sağlamak ve sıkıntılarını dile getirmek isteyen çok sayıda bankacı telefon ve mail yoluyla bize başvurdu. Yazı dizisi için hazırladığımız ön habere çok sayıda kişi yorum yazdı.
BU HABERİ VE YORUMLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
Sesiz çoğunluğun sesini duyurmak için başlattığımız bu yazı dizisinde söz bankacılarda…Siz de yaşadığınız sıkıntıları, dile getirmek istediğiniz taleplerinizi [email protected] ya da (0 212) 255 32 94-95 numaralı telefonu arayarak Finansgundem aracılığıyla gündeme taşıyabilirsiniz. 
İşte “mutsuz bankacılar ordusunun” hikayeleri…
BU MESLEK YÜZÜNDEN YUVAM YIKILDI
Ankara’dan arayan Bir bayan kamu çalışanı:
Bankamız geçtiğimiz günlerde yönetmenlik sınavı açtı. Bin 200 kişinin girdiği sınavı 73 kişi kazandı. Kazananlardan ise sadece 40 kişisi yönetmen olabildi. Diğerleri ise dışarıdan getirilmiş deniliyor. Son dönemde bankamızda torpille işe giren insan sayısındaki artış herkesi rahatsız ediyor. Evet çalışma şartları kötü ücretler düşük ama insanlar işsiz kalmamak için bu işin için kendilerini parçalıyor.  Hatta yeni gelenlerin önünü açmak için unvan sınavı süresi 3 yıldan 2 yıla düşürüldü. 40 yaşının üzerindeki banka çalışanlarına, “yaşlısın bırak git” muamelesi yapılıyor. Yıllarımızı bu bankaya verdik. Bugün bu kadar yüksek kar ediyorsa bundan bizim de büyük payımız var. 
Ama bırakın takdir edilmeyi hak ettiğimiz paraları bile gecikmeli alıyoruz artık.  1 Ağustos’ta yatacak performans primimiz 16 Ağustos’ta yattı. Bir de zaten bu performans primi adil değil. Operasyon yana cari işlemlerde duranlar daha düşük alıyor. Müşterilere ilk iletişimi biz kuruyoruz ve müşteri temsilcilerine biz yönlendiriyoruz. Birçok işlemi biz yapıyoruz diğerleri bizden daha fazla performans primi alıyor.
Yine biz bazı bankalardan daha iyiyiz. Bazı bankalarda insanların akrabalarından para alarak zar zor geçindiklerini biliyoruz. Bankacılar milyon liralık işlemleri yaparken bir de bu sıkıntılarla uğraşıyorlar. Bazı arkadaşlarımız işlerin tamamlayamadıkları için gidip gece yarılarına kadar evlerinde çalışıyorlar.
EN FAZLA BANKACILAR BOŞANIYOR
Ben eve geç gitme yüzünden eşimden boşandım. İşten geç çıkmanın bir maddi karşılığı bile yok. Benim küçük çocuğum vardı, bakıcı tutmak zorunda kaldık. Eşim eve benden erken geliyordu ve bakıcı cilve yaparak eşimi ayartmış, boşanmak zorunda kaldım. Böyle olmasını ister miydim? Benim durumda olan binlerce bankacı var. Erkekler de kadınlar da aynı durumda. Eğer erkek bankacının eşi çalışıyorsa bilin ki o ailede çalışma saatleri konusunda büyük sıkıntılar vardır. Şimdi biraz daha iyi eskiden zama zaman gece geç yarılarına kadar kalıyorduk. Yılbaşı gecesi işimizi bitiremediğimiz için ertesi gün de işe gidiyoruz. Benim çevremdeki bankacıların önemli bir kısmı bu konuda sorunlar yaşıyor. İşsiz kalmamak için katlanıyoruz, çocuklarımıza iyi bir gelecek verebilmek için katlanıyoruz yoksa bu iş katlanılacak bir eş değil.
BİZ ÇALIŞIYLORUZ JESTİYONU MÜDÜR ALIYOR
Bankacıların en büyük şikayet ettikleri konunun başında ise aldıkları ücretler geliyor. Bu çalışma şartları ve tempoya karşın aldıkları maaşları hiç hak etmediklerin düşünüyorlar. Tabii tüm bankalar böyle değil. Birçok özel bankada dolgun ücret alan çok sayıda memur var. Ama bunların sayısı çok fazla değil. Finansgundem’i arayan bir bankacı ise kendi performansları sonucunda yaşana kar artışından faydalanamamaktan yakınıyor.
İşte bankacının feryadı:
Birçok bankada yıl sonunda kar payı yani jestiyon dağıtılıyor. Ücretler pozisyona göre değişiyor ama bizim bankada jestiyonu müdürler alıyor. Müşteriyle biz görüşüyor, krediyi biz pazarlıyoruz, bankayı biz kara geçiriyoruz ama parayı müdür alıyor. Bu adil mi? Herkese dağıtılması gerekemez mi? Müdür zaten benim maaşımın üç katını alıyor, ekstra avantajları var, bir de benim kazandıklarımdan faydalanıyor. Bu sistemin düzeltilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bugün bir iş bulsam bankadan ayrılırım. Ve azla çocuğumu bankacı olmasını istemiyorum. Adeta, dışı eli içi bizi yakıyor. Ayrıca fazla çalışma mesaisi ve kasa tazminatı da alamıyoruz. 
YARIN: SADECE 8 YIL DAYANABİLDİM-EVE GİTTİĞİMDE EŞİM UYUMUŞ OLURDU-TORPİLLİ BANKACILAR

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/cocugum-bankaci-olmasin/323096