Yazdır

Çağlar’ın borç ödeme planı tutmadı

Tarih: 22 Ağustos 2011 - 07:56

İşadamı Çağlar, Interbank’tan kaynaklanan 440 milyon dolarlık borcunu ödeme planı tutmadı

İşadamı Çağlar, Interbank’tan kaynaklanan 440 milyon dolarlık borcunu arazi vererek ödemek istedi. Araştırmada arazilerin 10 milyon dolar ettiği ortaya çıktı ve yeni plan istenildi.
INTERBANK’IN eski sahibi Cavit Çağlar’ın, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) olan 440 milyon dolarlık borcunu ödeme planı ters tepti. TMSF’nin talebi üzerine, Çağlar’ın borcuna karşılık gösterdiği arazinin değer tespitini yapan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), arazinin 440 milyon doların çok altında olduğunu belirledi. Bunun üzerine TMSF, Çağlar’dan yeni teminat istemeye hazırlanıyor.
Tarım  arazisi işi tutmadı
TMSF ile Cavit Çağlar arasındaki borç görüşmeleri ilginç bir sürece girdi. TMSF’ye olan 440 milyon dolarlık borcunu ödeyemeyen Çağlar, kısa bir süre önce TMSF’ye ilginç bir borç ödeme planı sunmuştu. Çağlar’ın planına göre, Çağlar’ın Bursa ili sınırları içinde bulunan tarım arazilerine Bursa Büyükşehir Belediyesi imar izni verecek. İmar izni alan araziler de, TOKİ’ye satılarak, 440 milyon dolarlık borç ödenecekti.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Cavit Çağlar’ın tarım arazilerine imar izni veren kararı onayladı. Böylece işadamı Cavit Çağlar, planının ilk aşamasını gerçekleştirmiş oldu. Planın ikinci aşaması olan, TOKİ’nin imarlı arazileri satın alması kısmında ise sıkıntı yaşandı. TMSF; araziyi satın alacak olan TOKİ’nin kefaletini istedi.
TOKİ de, 440 milyon dolarlık borca kefil olmadan önce tarım arazisiyle ilgili olarak bir değer-tespit çalışmasının yapılmasını kararlaştırdı. TOKİ uzmanları tarafından yapılan değer tespit çalışmasında da, Cavit Çağlar’ın 440 milyon dolarlık borcunu ödemeyi planladığı arazinin değerinin ancak 10 milyon dolar seviyesinde olduğu belirlendi ve TOKİ, bu durumda, Çağlar’ın borcuna arazi karşılığında kefalet vermeyi kabul etmedi.
Çağlar’ın ‘imar planı’ Bursa’yı ve Ankara’yı karıştırmıştı. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, Çağlar’ın tarım arazisiyle ilgili aldığı imar kararına yönelik bazı hükümet üyelerine ve AK Parti yöneticilerine çok sayıda şikayet gelmişti. Belediye’nin Çağlar’ın tarım arazisi ile ilgili almış olduğu imar kararı için bazı çevre örgütlerinin iptal davası açma hazırlığı içinde bulunduğu belirtildi.
TMSF Kurulu ek teminat isteyebilir
ÇAĞLAR’IN borcu ile ilgili gelinen son nokta TMSF’nin yönetiminden sorumlu Fon Kurulu’nda da tartışma konusu oldu. Bazı kurul üyeleri, Çağlar’ın kurumu oyaladığını öne sürerek, şirketlerine el konulması gerektiğini görüşünü savunuyor. TMSF’nin önümüzdeki günlerde, Çağlar’dan borcunu ödemesini veya ek teminat istemesi bekleniyor.
Hüseyin Özay/Star

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/caglarin-borc-odeme-plani-tutmadi/323087