Yazdır

Sen misin ABD'nin notunu indiren

Tarih: 15 Ağustos 2011 - 08:18

ABD Sermaye Piyasası Kurulu SEC, Standard&Poor's'un ABD'nin not indirimi bilgisini önceden bazı kişilere sızdırıp sızdırmadığını araştırıyor.

Bloomberg HT'nin haberine göre, Amerikan sermaye piyasaları kurulu SEC, Standard&Poor's'tan, ABD'nin notunun indirileceğini önceden bilen kişilerin listesini istedi. SEC, önceden bilgi sızdırılması (insider trading) ihtimalini değerlendirecek. Konuyla ilgili bilgisi olan kişiler, Financial Times'a yaptıkları açıklamada, SEC'in S&P'nin peşinde olmadığını, ellerinde de bu tip bir
olayı kanıtlayan işlem hareketlerinin olmadığını söyledi. Şayet, böyle bir durum gerçekleştiyse, kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin yetkilerinin elinden alınmasıyla sonuçlanabilecek sorunlara sebep olabilir.
Market Watch, 2006 tarihli ?Kredi derecelendirme kuruluşları reform yasası?na göre, bir derecelendirme kuruluşun, resmi açıklama yapmadan önce bilgi sızdırması hâlinde, lisansını kaybedeceğini hatırlattı. Bunun için kuruluşların da böyle durumları önleyecek kural
ve prosedürlere sahip olması gerekiyor. Market Watch'a konuşan Amerikan Tüketici Federasyonu Direktörü Barbara Roper, ?S&P, hedge fonu şirketlerine, bankalara ve birkaç kişiye daha kararı önceden söylemişse, bu, yasanın ihlali demektir? dedi.
Öte yandan, insider trading araştırmasının, yürütme aşamasına geçmesi ihtimali şimdilik çok da yüksek görünmüyor. Not indirimi bilgisinin önceden sızdırılmasının güç bir durum olduğunu belirten The Times gazetesi, zaten birçok traderın ABD'nin not indirimini tahmin ettiğini ve buna göre alınmış pozisyonlar olduğuna dikkat çekti. Gazete ayrıca insider trading vak'alarının daha çok belli bir şirketin hisse senedi fiyatı veya belirli bir gelişmeye bağlı olarak yapıldığını yazdı.
ABD, Standard&Poor's'u siyaset masasına ise çoktan yatırdı. Birçok senatör, kuruluşun, dünyanın en büyük ekonomisinin kredi notunun AAA'dan AA+'ya çekmesini sert ifadelerle eleştirerek, bunun ?sorumsuz bir hareket? olduğunu söylemişti. Kredi derecelendirme kuruluşları, 2007-2009 finansal krizinde de, adeta çakılmış olan mortgage hisselerin yüksek not vermiş olmalarından ötürü çok eleştirilmişti.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/sen-misin-abdnin-notunu-indiren/322547