Somali’de kıtlık yüzünden açlıkla karşı karşıya olan bölgelere üçü daha eklenirken, zar zor ulaştırılan uluslararası yardımlar yağmalanmaya başladı. Dünkü çatışmada 10 kişi öldü.
KARA Kıta’nın doğusundaki Afrika Boynuzu olarak bilinen bölgeyi vuran ve en çok Somali’yi etkileyen kıtlık büyüyor. Onbinlerce Somalili’yi açlık tehdidiyle karşı karşıya bırakan kıtlığın başkent Mogadişu’nun batısı ve Afgoye bölgelerini de etkilemeye başladığının açıklanmasının ardından dün ülkede yağma başladı.
Başkent Mogadişu’nun en büyük mülteci kampı olan Badbado’da, BM Dünya Gıda Programı’nın yardım paketlerinin dağıtımı sırasında çatışma çıktı. Kampa ulaştırılan yardımları koruyan hükümete bağlı askerlerin karıştığı çatışmada 10 kişi öldü, 300 ton gıda yardımı çalındı. Üç kişi, kaçarken kamp sınırları dışında vuruldu.
Bayan Biden bölgeye gidiyor
Saldırganların kimliği açıklanmasa da, görgü tanıklarına göre erzakları minibüs ve el arabalarına yükleyen askerler kendi aralarında çatıştı. Üç çocuk babası 40 yaşındaki Aliyov Hüseyin, “Askerler bütün kamyonları yağmaladı. Yağmaya katılmak isteyen sivilleri de vurdular. Ailem güvende olduğu için şanslıyım. Nereye gittiğimi bilmiyorum. Hayatımı kurtarmak için koşuyorum” diye konuştu.
Somali’nin güneyini elinde tutan ve El Kaide ile birlikte merkezi hükümeti devirmeye çalışan şeriatçı El Şebab militanları, kendi kontrollerindeki bölgede yabancı yardımları yasaklamıştı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, 3.7 milyon insanın acilen yardıma ihtiyacı olduğunu belirterek, “Bunların Ramazan’da yaşanıyor olması bilhassa trajik. El Şebab yardımlara izin vermeli” dedi. Clinton, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın eşi Jill Biden başkanlığındaki bir heyetin bu hafta Kenya’ya giderek; Somali, Kenya, Etiyopya ve Cibuti’de 12 milyon insanı yerinden eden gıda krizini yerinde inceleyeceğini de söyledi.
El Şebab, açlıkla besleniyor
Uluslararası toplum Somali’ye yönelik yardımları artırırken, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Somali’deki temsilcisi Bruno Geddo, kıtlığın El Şebab’a yaradığını açıkladı. Geddo, “Yükselen gıda fiyatları yüzünden aç kalan Somalili gençler mecburen El Şebab’a katılıyor” dedi. BM’ye göre kamplara ulaşan Somalili çocukların yaklaşık yarısı, yetersiz beslenme yüzünden ölümle karşı karşıya. Son üç ayda beş yaşın altındaki 29 bin mülteci çocuğun öldüğü sanılıyor. 90 bin kişi için tasarlanan Kenya’daki Dadaab kampının nüfusu ise 400 bini aştı.
5 çocuğundan dördü öldü
KALTUM Muhammed, üç hafta öncesine kadar beş çocuk annesiydi. Ülkenin güneyinde hayvancılık yapıp göçer yaşıyorlardı. Ancak kuraklık ve sonraki kıtlık, önce hayvanları, sonra insanları vurmaya başladı. Bölgeyi kontrol eden El Şabab’ın yabancı yardımlara engel olmasıyla birlikte açlık ve hastalık pekçok ailenin kaderi oldu. Çocuklar, halden düştü, sağlıklarını kaybetti. Teşhis kondu ama para yoktu. Binlerce aile gibi düştüler başkent Mogadişu yollarına. Kızıla çalan çorak toprak yolda yürüyerek onlarca km yol katettiler. Anne Kaltum ve eşi nihayet başkente ulaşmayı başardılar. Ancak bu umut yolculuğu, ölüm seferine dönmüştü, birkaç hafta içinde çocuklarından dördünü açlık ve yokluğa kurban verdiler.
Ankara’da yardım alarmı
Afrİka’da artan açlık tehlikesi Ankara’da yardım seferberliği başlattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yayınladığı genelgeyle valiliklere, belediyelere ve tüm kamu kuruluşlarına yardım kampanyası başlatması çağrısında bulundu. Kampanya ile toplanacak yardımlar, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından koordine edilecek. Türk Kızılayı da 50 tonluk yardım malzemesinin bir kargo uçağı ile bölgeye ulaştıracağını duyurdu. Bu arada Dışışleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı’nı (İİT) Somali’de yaşanan açlık felaketinin önüne geçilmesi için acil toplantıya çağırdı.