Yazdır

Banker skandalı

Tarih: 31 Temmuz 2011 - 09:15

Yunanlı Proton Bank’ın ortağı müşteri hesaplarından 51 milyon Euro hortumladı

Ekonomik kriz içinde kıvranan ve Avrupa Birliği’nin (AB) 159 milyar Euro’luk ikinci kurtarma paketi sayesinde iflastan dönen Yunanistan’da şimdi de ‘banker skandalı’ patladı.En son 80’li yıllarda ‘Koskotas skandalı’ ile banka hortumlama olayı ile karşı karşıya kalan Yunanistan’da şimdi de 30 şubeyle faaliyet gösteren Proton Bank’ın Başhissedarı Lavrentis Lavrentiadis’in mevduat hesaplarından 51 milyon Euro hortumladığı ileri sürüldü.
Banka hesapları donduruldu
Elefterotipia gazetesinin manşetinden duyurduğu iddiaya göre, dedesi 1922 yılında Anadolu’dan göçen Proton Bank’ın Başhissedarı Lavrentis Lavrentiadis, mevduat hesaplarından 51 milyon Euro hortumladı. Bunun üzerine savcılık emri ile Lavrentiadis ve Proton Bank’ın 7 yönetim kurulu üyesinin de tüm banka hesapları donduruldu. Ayrıca Lavrentiadis’in gayrımenkullerini satmasına da yasak konuldu.
Yunanistan’da en son 1980’li yıllarda Koskotas skandalı olarak bilinen 100 milyon Euro’luk banka hortumlama olayı yaşanmıştı. Dönemin Başbakanı olan ve bugünkü başbakan Yorgo Papandreu’nun babası Andreas Papandreu’nun iktidardan düşmesi ve Yüce Divan’da yargılanmasına yolaçan skandalın ‘kahramanı’ Girit Bankası’nın sahibi Yorgo Koskotas 12 yıl hapis yattıktan sonra 2001’de tahliye edilmişti.
Bu arada, Yunanistan’da halkın ekonomik krize tepkisinin sembolü sayılan ‘bıkkın-öfkeli vatandaşlar hareketi’nin iki buçuk ayda eridiği gözleniyor. Son günlerde ‘bıkkın-öfkeli vatandaşlar hareketi’nin Sintagma’daki gösterilerine en fazla 100 kişi katılıyordu.
Yorgo KIRBAKİ/ATİNA-Hürriyet

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/banker-skandali/321113