Yazdır

Çağlar, BDDK Başkanı olacak mı?

Tarih: 22 Temmuz 2011 - 08:48

Vatan Gazetesi Yazarı Ufuk Şanlı, finans kulislerinde yanıtı çok merak edilen konuyu kaleme aldı...

Ufuk Şanlı/VATAN - [email protected]
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar’ın ani bir kararla görevinden istifa etmesi herkesi şaşırttı. Her ne kadar bu ayrılık gazete sayfalarına “Çağlar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) başkanı olmak için ayrıldı. Önce başkan yardımcısı olacak sonra da başkanlığa atanacak” şeklinde yansıtılsa da gerçeğin pek de öyle olmadığı kısa bir süre sonra anlaşıldı.
Evet, 15 Temmuz’da görevinden ayrılan Çağlar, sadece iki gün sonra BDDK Kurul üyeliğine atandı. Ancak küçük bir farkla: İddia edildiği gibi başkan yardımcısı olarak değil, düz üye olarak adım attı Üst Kurula...
Ziraat Bankası’nı kısa bir sürede dünya markası haline getiren Çağlar’ın zamansız istifası birçok soru işaretini de beraberinde getirdi. İddialara göre Çağlar’ı istifaya getiren süreç Başkent Doğalgaz’ın özelleştirilmesiyle başladı. 30 Aralık 2010’da Başkent Doğalgaz ihalesini 1.2 milyar dolarlık teklifle kazanan Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı ikilisinin kredi için kapısını çaldığı ilk banka Ziraat idi. Ancak banka yönetimi 250 milyon dolarlık kredi talebini ön incelemenin ardından reddetti. Bu durum MMEKA’nın Vakıflar, İş ve Garanti Bankası’yla olan görüşmelerini de sıkıntıya soktu. Üç banka ancak ilave teminatlar karşılığında 750 milyon dolar kredi vermeyi kabul etti. Tam bu sırada beklenmedik bir gelişme yaşandı. Karamehmet MMEKA’daki ortağı Kazancı’yı devre dışı bırakacak bir dizi hukuki adım attı. Kazancı da bu hamleye Karamehmet’e dava açarak karşılık verince bankalar endişelendi. Kredi için Ziraat Bankasının da sürece dahil olmasını isteyen bankacıların bu talebi üzerine gözler yeniden Ziraat’e çevrildi. Ancak kredi vermeyi ısrarla reddeden Ziraat yönetimi “Hiç yer almadığı kredi sürecinde bundan sonra da yer almayacağını” açıklayarak kapıları tamamen kapattı. Bu açıklamanın ardından önce Vakıflar Bankası konsorsiyumdan çekildi ardından da diğerleri.. Böylece hükümetin büyük umut bağladığı enerji dağıtım özelleştirmeleri daha ilk ihaleden çıkmaza girdi. işte tam bu süreçte Ekonomi yönetimi ile TBMM’deki vekillere üç sayfalık bir ihbar mektubu gönderildi. Üzerinde imza bulunmayan mektupta Çağlar’la ilgili bazı önemli iddialara yer veriliyordu. Ziraat Bankası’nda görevli bir yetkili tarafından kaleme alındığı izlenimi doğuran ihbar mektubu ekonomi yönetimi tarafından da ciddiye alınınca Çağlar istifa etmek zorunda kaldı. İddiaları sormak için Can Akın Çağlar’ı aradık ancak tatilde olduğu için görüşme imkanımız olmadı. Kulislerde konuşulanlara göre daha önce de bir başka grubun kritik kredisine yeşil ışık yakmayan Çağlar’ın beklendiği gibi BDDK Başkanı olamayabileceği tezi güçlenmeye başladı.
*** 
Katar sermayesi Sabah’tan sonra medyaya bir 250 milyon $ daha yatırabilir

Türkiye geçtiğimiz ay çok önemli bir konuğu ağırladı: Katar Emiri Şeyh Halife El TaniÖ Ankara’da Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Maliye Bakanı Şimşek ile bir araya gelen Emir’in ziyareti zamanlama ve içerik açısından oldukça önemliydi. Zamanlama oldukça manidardı, zira ziyaret 12 Haziran seçimlerinden sadece iki hafta sonra gerçekleşmişti. Bu nedenle de görüşmenin içeriği daha da önem kazanıyordu. Görüşmelerde Ortadoğu’daki son gelişmeler, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesine ilaveten medya sektörünün de masaya yatırıldığını öğrenmek oldukça şaşırtıcıydı.
Hatırlanacağı üzere 2008’deki Sabah-Atv ihalesine Çalık Grubu Katar devlet fonuyla birlikte katılmıştı. Katarlılar yüzde 25 ile küçük ortak olmayı kabul etmiş ve satınalma işlemi için 250 milyon doları gözden çıkarmıştı.
Bu ortaklıktan para kazanamadıkları halde medya yatırımlarını ısrarla sürdüren Araplar, 2010’da ünlü El Cezire haber kanalını Türkiye’ye taşımak için harekete geçti. Cine 5’i Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan 40.5 milyon dolara satın aldılar ve iddialı bir haber kanalı kurması için deneyimli gazeteci Gürkan Zengin’i görevlendirdiler. Yeni kanal için 100 milyon doları gözden çıkardıkları söylenen Körfez yatırımcıları eğer bu tutarı harcarsa Türk medyasına son üç yılda 350 milyon dolar aktarmış olacak.
Şimdi finans kulislerinde Katarlılar’ın medyada yeni satın almalar için 250 milyon dolarlık bir fon oluşturduğu konuşuluyor. Arapların birkaç tv kanalını yakın izlemeye aldıkları, bunun içinde Show grubunun da olduğu gelen bilgiler arasında... Bu tutkunun nasıl sonuçlanacağını ise bekleyip göreceğiz...
***
TRT şirketlerle barıştı 40 milyon $ kazandı
Kamu alacaklarını yeniden yapılandıran 6111 sayılı Torba Kanun TRT’nin de yüzünü güldürdü. Elektrik katkı payı ve bandrol bedellerini bugüne kadar ödemeyen 50 şirketle masaya oturan TRT yönetimi yeniden yapılandırma ile 60 milyon liralık alacağını kasaya koydu. Sorularımızı cevaplandıran TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, 60 milyon liralık alacağın 25 milyon lirasının bandrol, 35 milyon lirasının ise elektrik katkı paylarından oluştuğu bilgisini verdi. TRT yönetimi yasa gereği para cezalarının yüzde 75’inden vazgeçerken, gecikme faizlerinde de yüzde 90’lara varan oranlarda indirim yaptı. Uzun yıllardır tartışma konusu olan elektrikteki TRT katkı payının son yıllarda kademeli olarak yüzde 3.5’tan yüzde 2’lere kadar düşürüldüğünü anlatan Şahin, “Buna rağmen Türk ekonomisindeki hızlı büyümeyle elektrik tüketimi arttı. Buna ilaveten bandrol uygulamalarında kayıp -kaçakla yaptığımız etkin mücadele ile gelirlerimizi arttırmayı başardık” diye konuştu.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/caglar-bddk-baskani-olacak-mi/320363