Yazdır

İşte Çağlar'ın kurtuluş formülü

Tarih: 18 Temmuz 2011 - 08:50

TMSF’ye 440 milyon dolarlık borcunu ödemeyen Çağlar, ilginç bir formül buldu

Belediyeye baskı kuran Çağlar, arazilerinde imar değişikliği yaptırarak konut alanına dönüştürmeyi ve satmayı planlıyor.
9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in ‘manevi oğlu’ olarak nitelendirdiği İnterbank’ın eski sahibi Cavit Çağlar, TMSF’nin operasyonundan kurtulmak için ilginç bir yol buldu. TMSF’ye olan 440.1 milyon dolarlık borcunu 1 Temmuz itibariyle ödeyemeyen Çağlar, tarım arazilerini imar izni alarak TOKİ’ye satmayı planlıyor. İmar değişikliği için belediyeyi de ikna eden Çağlar, bu satıştan elde edilecek gelir ile de TMSF’ye olan borçlarını ödeyecek.
Belediyeye baskı yapıyor
Geçen yıl TMSF ile protokol imzalayan Cavit Çağlar, 440.1 milyon doları 1 Temmuz 2011 itibariyle ödemeyi taahhüt etti. Çağlar’ın borcunda, protokol hükümleri doğrultusunda yüzde 35-40 oranında indirime gidi. Tüm avantajlara rağmen, Çağlar 1 Temmuz tarihinde borcunu ödemedi. TMSF, Cağlar’ın şirketlerine yeniden el koymaya hazırlanırken, Çağlar’dan zihni sinir projelerini aratmayan bir teklif geldi.
Belediyeye baskı yapan Cavit Çağlar’ın TMSF’ye sunduğu teklife göre, Bursa’nın Yeşilşehir ile Panayır Mahallesi arasında bulunan 350 bin metrekarelik tarım arazilerine, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından imar izni verilecek. Çağlar’ın verdiği bilgiye göre, Çağlar’ın arazilerinin bulunduğu bölge 1/5000 ve 1/25000’lik planlarında değişikliğe gidilecek. Böylece Çağlar’ın arazileri bir anda değerlenecek. Çağlar’ın imar değişikliğinin ardından arazileri TOKİ’ye konut yapımı için satmayı planladığı, bu satıştan elde edilen gelirleri ise TMSF’ye olan borçların kapatılmasında kullanmayı düşündüğü belirtiliyor.
TMSF gelişmeleri izlemeye aldı
Protokol hükümleri doğrultusunda başta Olay Medya olmak üzere el konulan tüm şirketleri Çağlar’a iade eden TMSF, Çağlar’ın sunduğu planı değerlendirmeye aldı. Fon Kurulu, Çağlar’ın planını olumlu bularak, Çağlar’ın şirketlerine el konulmasına yönelik kararını askıya aldı. Şimdi, plan değişikliği yapılarak, arazilerin satılması bekleniyor. Ancak olay, TMSF’ye borcu bulunan diğer batık bankacılar tarafından tepkiyle karşılandı. Diğer batık banka patronları, işadamı Cavit Çağlar’ın planını örnek göstererek, dava açmaya hazırlanıyor.
398 milyon doları Karamehmet üstlendi
İNTERBANK’TAN kaynaklanan 1.7 milyar dolarlık borcu bulunan Cavit Çağlar, borcunu ilginç yöntemlerle ödemişti. Çağlar, ilk protokol hükümlerini yerine getirmedi. TMSF de bunun üzerine, Çağlar’ın borcunun Interbank’tan kredi kullanan Çukurova Grubu’nun sahibi Mehmet Emin Karamehmet’ten tahsil edilmesini kararlaştırdı.
Bu çerçevede, Çukurova Grubu ile 398 milyon dolarlık protokol imzalandı. Karamehmet şimdi Çağlar’ın 398 milyon dolarlık borcunu ödemeye devam ediyor. Çağlar, son olarak kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen devlet alacaklarına ödeme kolaylığı getiren yasadan yararlanmak için de başvuruda bulunmuştu.
Başvuru, Çağlar Grubu şirketlerinin devlete olan prim borçları için yapıldı. Yapılandırmadan yararlanan şirketler arasında ise Çağlar Grubu’nun Yeşim Tekstil, Nergis Tekstil, Olay TV, Sifaş, Yeşim Spor Kulubü bulunuyor. Çağlar Grubu şirketlerinin faizi ile birlikte 200 milyon liralık prim borcu bulunduğu belirtiliyor. Ancak Torba Yasa’dan yararlanan Grubun yapılandırma sonunda borçlarının 140-150 milyon liraya düştüğü öğrenildi.
Hüseyin Özay/Star

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/iste-caglarin-kurtulus-formulu/319970