Yazdır

Ekonomi yönetiminde kritik zirve

Tarih: 15 Temmuz 2011 - 08:09

Türkiye'nin yumuşak karnı olarak gösterilen cari açıktaki artış devam ederken ekonomi yönetimi çözüm için seferberlik ilan etti

Merkez Bankası başta olmak üzere Kalkınma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı bürokratları, kritik cari açık görüşmelerine başladı. Cari açıkta son çeyrekte iyileşme olacağını öngören Merkez Bankası yönetimi, şimdiden ön hazırlık yapıyor. Başkan Erdem Başçı ve Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu, cari açık için diğer ekonomi bürokratları ile de konuyu masaya yatırmaya başladı. İki gün önce Kalkınma Bakanlığı'nda Müsteşar Kemal Madenoğlu ile bir araya gelen Başçı ve Yörükoğlu, çözüm yolu için görüş alışverişinde bulundu. Edinilen bilgilere göre toplantıya Ekonomi Bakanlığı'ndan üst düzey bürokratlar da katıldı. Merkez Bankası Başkanı Başçı, konuya ilişkin değerlendirmesinde, cari açığın çözümüne yönelik kalkınma programlarının önemine işaret etti. Başçı, "Cari açık konusuna kalıcı çözüm bulunması gerekiyor. Biz de buna kalıcı çözüm bulmak için çalışıyoruz." dedi. Öte yandan ekonomi yönetimi, Yunanistan'da büyük hasarlara yol açan kriz sebebiyle Türkiye için olumsuz değerlendirme yapılmasına karşı çıkıyor. Ekonomi yönetimine göre cari açık yakından izlense de Türkiye için henüz bir risk oluşturmuyor.
ALTI AYLIK AÇIK 40 MİLYARI BULACAK
Merkez Bankası tarafından açıklanan cari açık rakamlarının ilk beş aylık sonuçları tehlike olarak yorumlanıyor. Açık yılın ilk beş ayında 37,3 milyar dolara ulaştı. Merkez Bankası tarafından açıklanan 2011 yılı Mayıs ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerine göre, cari açık 2011 yılı Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 20 milyar 435 milyon dolar artış gösterdi. Geçen yılın ilk 5 ayında, cari açık 16 milyar 839 milyon dolar düzeyindeydi. Uzmanlar, bu gidişata göre cari açık rakamı yılın ilk altı ayında 40 milyar doları aşacağını belirtti.
ERCAN BAYSAL / Ankara

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ekonomi-yonetiminde-kritik-zirve/319779