Geçen yıl TMSF tarafından satışa çıkarılan Adabank’a 42 milyon dolar öneren Bank Pozitif, 75 milyon dolar muhammen bedelle yeniden ihalesi yapılacak Adabank’ın ilk taliplisi oldu. Geçtiğimiz Kasım ayında yapılan ihalede 90 milyon dolar muhammen bedel biçilen bankaya 42 milyon dolar teklif eden Bank Pozitif’in teklifi Fon Kurulu tarafından reddedilmişti.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından 5’inci kez satışa çıkarılan Adabank’ın ilk taliplisi İsrailli Bank Hapoalim’in Türkiye’deki iştiraki olan Bank Pozitif oldu. İsrailli grup, fonun 75 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkardığı bankaya ikinci kez talip olurken, ihaleye katılmak için gereken teminatı yatırdı ve şartnameyi aldı. Ön başvurular 15 Temmuz’da sona ererken, Körfez merkezli birkaç fonun da ihaleye teklif vermeye hazırlandığı konuşuluyor.
Bank Pozitif, geçtiğimiz Kasım ayında 90 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkarılan Adabank’a 42 milyon dolar teklif etmişti.
Teklifi değerlendiren Fon Kurulu ‘muhammen bedelin oldukça altında olduğu için’ bu öneriyi reddetmiş ve bankayı yeniden satışa çıkarmıştı.
İsrail’in en büyük bankalarından birisi olan Bank Hapoalim, 2005’te büyük bir sürpriz yaparak Türk bankacılık sistemine adım atmış ve yatırım bankası C Bank’ı 161 milyon dolara satın almıştı. Banka yönetimi ertesi yıl C Bank’ın tabelasını ‘Bank Pozitif’ olarak değiştirmişti.
Halen yatırım bankası olarak faaliyet gösteren Bank Pozitif, hızlı büyüyebilmek için mevduat toplamak istiyor. Ancak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), yatırım bankalarına mevduat toplama izni vermediği için İsrailliler mevduat bankası satın alarak bu engeli aşmak istiyor. Daha önce Millennium Bank Türkiye’yi satın almak için devreye giren Bank Pozitif Grubu, Hüsnü Özyeğin ile girdikleri bilek güreşini kaybedince rotayı bu sefer TMSF tarafından satışa çıkartılan Adabank’a çevirdi.
Önlemler sıkıntı yarattı
Finans çevreleri, Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) attığı son adımların Adabank’ın satış sürecini olumsuz etkilediği kanaatinde.
Adının açıklanmasını istemeyen bir fon yöneticisi, “BDDK’nın 300 milyon dolarlık asgari sermaye şartı, sektörün çok parlak performans sergilediği 2005-2010 döneminde bile potansiyel alıcıları düşündürüyordu. Kârlılığın ciddi anlamda zayıfladığı ve küçük bankaların rekabet etmekte zorlandığı 2011-2012 döneminde banka almak isteyenleri biraz daha fazla düşündürecektir” yorumunu yaptı.
4 defa satışa çıktı
Adabank, 1984’te Uzan Ailesi tarafından kuruldu. Kurumsal bankacılık alanında hizmet veren bankaya 2003 yılında patlak veren İmar Bankası skandalı sırasında el konuldu. Adabank’ın yerli ve yabancı yatırımcılardan ilgi göreceğini düşünen TMSF yönetimi, Haziran 2006’da 60 milyon lira muhammen bedelle (50 milyon dolar) bankayı satışa çıkardı. Ancak şartname alan 8 gruptan hiçbiri ihaleye girmeyince ihale iptal edildi.
Temmuz ayında yenilenen ihaleye sadece Kuveytli The International Investor (TII) katıldı. 45.1 milyon liraya (30.5 milyon dolar) bankayı satın alan Kuveytliler’in sevinci kısa sürdü. Çünkü BDDK yaklaşık 1 yıl süren incelemeleri sonrasında ardından grubun mali yapısının yeterince güçlü olmadığına hükmederek satışı veto etti. TMSF de ihaleyi iptal etti ve bankayı yeniden satışa çıkardı.
Eylül 2008’de gerçekleştirilen üçüncü ihaleyi ise Sinpaş Grubu 57.1 milyon liraya (45.6 milyon dolar) kazandı. Ancak şirketin ortaklık yapısında yaşanan değişimleri gerekçe gösteren BDDK, satışı tam 21 ay sonra veto etti.
Fon, Kasım 2010’da Adabank’ı dördüncü kez satışa koydu. Üç grubun şartname aldığı ihaleye tek somut teklif İsrailli Bank Pozitif’ten geldi. İsraillerin teklifi muhammen bedelin oldukça altında kalınca Fon Kurulu, ihaleyi iptal ettiğini açıkladı.
UFUK ŞANLI - VATAN